Foto boven:
De eerste boeken werden overhandigd aan Piet Valkering, Jan Driessen en Jan de Graaf. Auteur Henk Brandsma hier als tweede van links. (Foto: Stichting Historisch Limmen)
Limmen – Onder grote belangstelling van kwekers, nazaten en familieleden werd zaterdag het boek ‘Het Bollendorp Limmen Toen en Nu’ gepresenteerd. In een kort inleidend filmpje had auteur Henk Brandsma een gesprek met enkele vakmensen van het eerste uur: Jan Kaandorp, Gerrit Bakkum, Antoon Duijkersloot en Jan Valkering Azn. (bekend als Jan Toon).
De nadruk lag op het zware werk – alles was immers louter handwerk – dat zij destijds moesten verrichten. Ook Kees Kroone benadrukte dat zware werk nog eens met een voorbeeld over het bemesten van de landerijen met koemest. Van de boer naar de kwekerij, met diverse keren overladen en inderdaad alles met de hand. Eenmaal op het land ging de mest in kruiwagens, over brede houten loopplanken, en wee je gebeente als je naast de zgn. kruiplank stapte of liep. Kroone schetste de betekenis van de zowel de bloembollenkwekerijen, -handel en -export, alsmede de snijbloemenexport, alles bij elkaar bijna 8 miljard euro.
Zeventien jaar werk
Hierna nam de schrijver zelf het woord en vertelde hij, dat hij zeventien jaar aan het boek gewerkt heeft. Steeds veranderde het boek van titel. Hij wilde het groots aanpakken met de titel van tulpenbol tot webshop. Hij kwam er al snel achter, dat dit te hoog gegrepen was. Limmen was maar een kleine speler in het geheel en hij heeft zich dus beperkt tot wat zich in en rond Limmen afspeelde. Maar uiteindelijk is het Henk gelukt om er en een mooi en leesbaar geheel van te maken, Bovendien met heel veel foto’s vanuit de beeldbank van Stichting Historisch Limmen. Hierna begon de verkoop, de boeken à € 25,00 per stuk vlogen letterlijk over de toonbank en werden ook direct door de auteur gesigneerd.
Het is een goed leesbaar en toegankelijk boek geworden over de opkomst en teloorgang van de bollencultuur in Limmen. De bloembollencultuur is niet verdwenen – integendeel, toegenomen – maar verplaatst naar veel grotere percelen. Een gemiddelde kwekerij is momenteel minimaal 18 ha., er zijn nog 1.500 actieve kwekers verspreid over Nederland, met de grootste concentratie in Noord-Holland boven de lijn Egmond-Heiloo-Purmerend. In ons land zijn nog 100 bloembollenexporteurs actief. Het boek is rijk geïllustreerd met vele prachtige foto’s. Elke maandagochtend (10.00 – 12.00 uur) en -avond (19.00 – 21.00 uur) is Historisch Limmen geopend en is het boek voor € 25,00 verkrijgbaar. Kijk op www.historischlimmen.nl voor meer informatie.