Brengpunt voor kringloopwinkels bij milieustraat aan Schulpstet

Castricum – Grofvuil breng je naar de milieustraat aan de Schulpstet 17. Zo zorg je ervoor dat het afval goed gerecycled kan worden. Maar wellicht zijn bepaalde zaken nog heel goed bruikbaar en is weggooien nog niet aan de orde. In dat geval kun je het naar een kringloopwinkel brengen. De gemeente Castricum maakt het je als inwoner nu nog gemakkelijker, want bij de milieustraat is vorige week een kringloopbrengpunt geopend.

Door Raimond Bos

Het gaat om een proef van een half jaar, waarvoor de gemeente nauw samenwerking met de kringloopwinkels Noppes en Muttathara. Weliswaar bevinden zich binnen de gemeentegrenzen nog meer kringloopwinkels, maar alleen deze twee toonden belangstelling om dit experiment met de gemeente aan te gaan. Ze krijgen bij toerbeurt om de week de ingebrachte goederen toegeschoven.

Toezichthouder

Het brengpunt is gerealiseerd in het pand van aannemersbedrijf Twisk, de gemeente Castricum huurt een afgebakend gedeelte van dit pand om de inzameling mogelijk te maken. Voorlopig houdt Carlo Kaandorp (projectleider kringloopwinkel Noppes) er een oogje in het zeil. Na twaalf weken zal de toezichthouder zijn post verlaten, de rest van de proefperiode zal het brengpunt grotendeels onbemand zijn. Hierdoor wil men vaststellen welk effect de aanwezigheid van een toezichthouder heeft. Worden er meer of betere spullen ingeleverd als er iemand staat? Kaandorp zal er ook op toezien dat anderen niet tussen de reeds ingebrachte goederen gaan struinen.

Stijgende kosten

Iedereen die wel eens goederen bij een kringloopwinkel heeft aangeboden, zal de situatie herkennen dat de betreffende spullen niet werden geaccepteerd. Dat leidt soms tot verbazing en frustratie, maar wie zich verdiept in de achterliggende redenen, kan er wellicht meer begrip voor opbrengen. De heersende gedachte is: ik bied iets gratis aan, waarom wordt dat geweigerd? Kringloopwinkels moeten echter weloverwogen handelen en zijn er niet happig op om goederen aan te nemen waarvan ze weten dat ze vrijwel niet te verkopen zijn. Dit hangt samen met de forse kosten die deze bedrijven moeten maken.

Op de eerste plaats zijn de loonkosten (voor de bedrijven die met betaalde medewerkers opereren) gestegen door de verhoging van het minimumloon. De laatste jaren zijn ook de energiekosten fors gestegen en dan zijn er nog de stortingskosten voor grofvuil. Waar inwoners hun afgedankte goederen gratis kunnen storten, geldt dat niet voor bedrijven. Voor een kringloopwinkel wordt geen uitzondering op die regel gemaakt. Simpel gezegd: als je zelf je oude eiken salontafel naar de milieustraat brengt, kom je er vanaf zonder kosten te maken. Breng je hem naar een kringloopwinkel en blijft het ding overkoopbaar in de winkel staan, dan moet het bedrijf ervoor betalen om die tafel bij de milieustraat te mogen achterlaten.

Opbrengst

Het hergebruik van spullen kan – naast een blije nieuwe gebruiker – ook winst opleveren voor het milieu. Volgens berekeningen uit landelijk onderzoek is vijftien procent van het grof huishoudelijk (rest)afval herbruikbaar, net zoals tien procent van het bouw- en sloopafval. Dat komt neer op zo’n 95.000 kilo herbruikbaar materiaal per jaar, hetgeen gelijk staat aan 22.000 euro minder verwerkingskosten voor de gemeente en 50.000 euro extra omzet per jaar voor de kringlooporganisaties door de extra verkoop van herbruikbare spullen. De besparing op het hergebruik van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, textiel en hout is daarin nog niet meegerekend.

Openingstijden

Het kringloopbrengpunt is op dezelfde tijden open als de milieustraat: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 15.45 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Ook inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo zijn er welkom met hun herbruikbare spullen.

Op de foto:
Wethouder Valentijn Brouwer overhandigde vorige week dinsdag het eerste kratje herbruikbare spullen aan toezichthouder Carlo Kaandorp. (Foto: Bos Media Services)