Regio – Nederland wordt overspoeld met buurtpreventie-app’s en buurtwhatsappgroepen. Fantastisch zou je denken, maar is dat wel zo? Die app-groepen zijn opgezet voor het verhogen van de veiligheid in de buurt en in sommige wijken werkt dat goed. In andere wijken worden deze apps echter meer als buurtbabbelbox gebruikt, waarbij een aantal bewoners de boventoon voert. Sociaal gezien is dit prima, maar het heeft tot gevolg dat urgente berichten niet of te laat gelezen worden. Dat doet de doelstelling van de app teniet.
Vaste telefoonaansluiting
Een tweede probleem is dat door de veelheid van app-aanbieders niet iedereen dezelfde app gebruikt. Dit komt de effectiviteit van de apps niet ten goede. Daarnaast kunnen mensen die geen smartphone gebruiken, waaronder de echt ouderen, niet meedoen. Helaas zijn deze ouderen vaak de doelgroep van criminelen. Deze ouderen hebben echter wel een ‘ouderwetse’ vaste telefoon of eenvoudig mobieltje en kunnen daarmee goed overweg. Als oplossing hiervoor is BurenAlert ontwikkeld. Dit systeem werkt via ‘gewone’ telefoontechniek en iedereen met een mobiele telefoon, smartphone of vaste telefoon kan mee doen. Dus ook die oudere buren die vaak doelwit zijn van criminelen met babbeltrucs.
Zo werkt het
Het werkt als volgt: stel, je had een paar verdachte types aan de deur of je verwarde buurman is zoek. Je pakt dan de telefoon, belt het BurenAlert-alarmnummer, spreekt een bericht in en verbreekt de verbinding. Direct daarna gaat bij de deelnemende buren, in een straal van vijfhonderd meter, de telefoon over. Zij horen het ingesproken bericht. Zo is iedereen direct alert. BurenAlert is nu in heel Nederland gratis beschikbaar. Via www.burenalert.nl kan men zich aanmelden voor deelname. (Foto: Pixabay)