Castricum – De doelen uit het Nederlandse Klimaatakkoord worden bij lange na niet gehaald, effectieve maatregelen worden uitgesteld. Op 6 november vertrekken mensen uit het hele land naar Amsterdam voor een grote klimaatmars. Castricummer Theo Versteegen is een van hen. ,,Niets doen is geen optie meer.”
Door Ans Pelzer
De wetenschappelijke rapporten stapelen zich op – en zo ook de akkoorden en afspraken. Intenties worden uitgesproken, maar in de praktijk gebeurt er weinig. Theo Versteegen woont sinds 1990 in Castricum. Hij heeft vier kinderen en twee kleinkinderen en maakt zich zorgen om de toekomst. ,,Het moet radicaal anders. De klimaatmars is een wanhoopskreet. Hopelijk wordt het heel druk. Niets doen is geen optie meer. Ik wil voorkomen dat mijn kinderen en kleinkinderen in een onleefbare wereld komen.”
Zorgen
,,Toen ik met mijn vrouw afgelopen zomer de ‘ronde van Nederland’ fietste merkte ik opnieuw hoe ernstig de situatie in grote delen van Nederland is. Ik ben een boerenzoon en herken de geuren van mestvarkens, drijfmest en de ammoniaklucht. De overdadige bemesting is niet zo best voor het milieu. Daardoor zie je overal ontzettend veel brandnetels en bramen: die groeien heel gemakkelijk op stikstof. Ze verdringen veel andere planten. Ik heb jarenlang als fysiotherapeut in Tanzania gewerkt, dan ga je vanuit een ander perspectief naar de wereld kijken. Het draait niet alleen om Nederland en Europa. Juist ook de armere landen vangen de klappen van klimaatverandering op.”
Klimaattop cruciaal
Volgens Theo is de klimaattop in Glasgow de laatste kans om tot overeenstemming te komen. Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken en concrete acties af te spreken. ,,Hoe kan het dat er voor de coronapandemie zo’n tachtig miljard werd uitgegeven en de ruim zes miljard die op korte termijn nodig is voor het verhogen van het klimaatdoel kan kennelijk niet? Hier spreek ik overigens Ed Nijpels, voorzitter van het Energieakkoord van 2013 tot heden, na. Ook hij wijst er met regelmaat op dat het argument onbetaalbaar geen houd snijdt.”
Samenwerken
Wereldwijde samenwerking leek tot de coronapandemie onbestaanbaar. Maar het is toch gebeurd. Internationaal is er op volle kracht en succesvol samengewerkt om die vaccins te maken. Zo zou het toch ook moeten kunnen met duurzame energie. De urgentie om grote stappen te zetten is overduidelijk. De politiek moet breed samenwerken. En demissionair of niet: het kabinet moet nu al grote en belangrijke stappen zetten!”
Meedoen? Op 6 november vertrekken verschillende Castricummers met de trein van 12.05 uur naar Amsterdam. ,,Vanaf 11.55 uur verzamelen we bij de incheckpalen. Ik zal daar staan met een bord ‘Castricum in Zee’. Vanwege werkzaamheden aan het spoor is een overstap in Zaandam noodzakelijk. De stoet loopt vanaf De Dam naar het Westerpark in Amsterdam. Meer info voor Castricum bij: theoversteegen@kpnmail.nl of gerardbrinkman@gmail.com. (Foto: Ans Pelzer)