Mondjesmaat verschenen vorige week woensdag de eerste vlaggen met rugtassen in het straatbeeld. Voor veel middelbare scholieren reden voor een feestje. Op de lijst met geslaagden die het Bonhoeffercollege aanleverde stond achter enkele namen de term cum laude, geslaagd met een gemiddelde van een acht of hoger. Onder hen twee leerlingen uit Castricum: Roos Drost en Hannah van Weers.
Hannah van Weers
Haar cijferlijst stond vol achten en negens, dus vertrouwen in een positieve uitslag had Hannah van Weers wel. ,,Maar”, zegt ze, ,,je weet het pas zeker als je gebeld wordt.” Het cum laude predicaat was ook voor haar een verrassing. ,,De examens gingen naar mijn idee ook goed. Ik had me voorbereid door veel te oefenen, als je dat op het laatste moment doet heb je er niet zoveel meer aan. Bij filosofie en geschiedenis bijvoorbeeld moet je hele concrete informatie kunnen toepassen.” De bolleboos haalde het hoogste cijfer voor filosofie – een 9,3. ,,Op dat cijfer ben ik ook het meest trots, omdat ik de open vraagstelling best lastig vond.” Na de zomer start Hannah op het University College – onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). ,,Daar kan ik zelf mijn vakkenpakket samenstellen. Waarschijnlijk ga ik voor antropologie en politicologie.” Nadat ze hoorde dat ze was geslaagd, ging bij Hannah niet de standaard Nederlandse, maar de regenboogvlag uit. ,,Niet omdat ik zelf homoseksueel ben – maar omdat ik graag wil laten zien dat ik voor diversiteit ben.”
Roos Drost (foto boven)
Dat ze zou slagen stond voor de 15-jarige mavo-scholiere Roos Drost buiten kijf, maar het stempel cum laude had ze niet verwacht. Roos kreeg de dag voor haar examen een ongelukje tijdens een handbalwedstrijd. Haar rechterhand moest in het gips. Ze baalde. ,,Ik had wel het gevoel dat ik mijn examens minder goed kon maken. Vooral wiskunde en scheikunde waren moeilijk – omdat ik daarvoor veel moest tekenen. Ik ben rechtshandig.” Gelukkig had Roos het hele schooljaar prima gepresteerd – voor elk vak stond ze gemiddeld een acht. ,,Dat geeft wel rust.” Voor Engels scoorde de Castricumse een 8,9 – terwijl ze in het eerste en tweede jaar van de middelbare school vooral onvoldoendes haalde. Hoe ze dat heeft opgelost? ,,Veel Engelse series op Netflix kijken.” Roos heeft nog geen idee wat ze wil worden en kiest ervoor om na de zomer voor haar havo-diploma te gaan. Aan een feestje heeft de tiener weinig behoefte. ,,Na het telefoontje is er familie langs geweest, maar ik heb het verder niet uitbundig gevierd. Ik vond het wel goed zo.”