Castricum – De gemeente Castricum werkt aan een duurzame toekomst. Een belangrijke mijlpaal daarin is het Warmteprogramma: een plan waarin staat hoe Castricum per buurt overstapt op duurzamere manieren van verwarmen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het concept inmiddels vastgesteld en legt het nu voor aan de gemeenteraad.
Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat we in 2050 volledig aardgasvrij zijn. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. In het Warmteprogramma staat beschreven hoe Castricum deze overgang aanpakt: stap voor stap, wijk voor wijk.
De gemeente kijkt per gebied welke duurzame oplossingen het beste passen. Daarbij wordt samengewerkt met onder andere netbeheerder Liander, woningcorporatie Kennemer Wonen, energiecoöperatie CALorie en lokale bewonersinitiatieven. In de meeste gevallen zal de keuze vallen op een all-electric oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp.
In 2025 start de gemeente met het maken van een uitvoeringsplan voor de wijk Albert’s Hoeve. Daarna volgen andere buurten op basis van duidelijke criteria zoals technische haalbaarheid en bewonersbetrokkenheid.
Hoe verder?
Het college heeft het concept Warmteprogramma vastgesteld en vraagt nu de gemeenteraad om input. Op basis daarvan wordt een ontwerpversie gemaakt. Na goedkeuring van het college wordt deze versie zes weken ter inzage gelegd. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen dan hun mening geven. Daarna stelt het college het definitieve Warmteprogramma vast.
Betrekken inwoners en bedrijven
De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers goed worden betrokken bij deze overgang. Daarom wordt actief informatie gedeeld en kunnen mensen meedenken over de plannen in hun buurt.
Starten met verduurzamen
Bewoners die willen starten met verduurzamen, kunnen starten via de website van het Klimaatplein (klimaatplein.castricum.nl.). Daar is informatie te vinden over energiebesparing, warmtepompen, subsidies en vanaf april ook alles over de isolatieactie waarmee de gemeente bewoners ondersteunt met advies en praktische hulp. (Foto: Pixabay)