Castricum – Door een forse landelijke bezuiniging van de Rijksoverheid zijn ook in onze gemeente ombuigingen nodig om de begroting voor de komende jaren structureel sluitend te maken. Via de commissie meerjarenbegroting is de raad hierover in gesprek met het college. Afgelopen donderdag vond de zevende commissievergadering plaats, waarbij de gelegenheid tot inspreken en de aanvang van de politieke behandeling centraal stonden.
Door Hans Boot
Per brief van 16 januari heeft het college de leden van de gemeenteraad in kennis gesteld van een pakket mogelijke maatregelen om de begrotingstekorten tot een minimum te beperken. Het pakket is gericht op het verhogen van inkomsten, het verminderen van uitgaven en het verlagen van de bijdrage aan gemeenschappelijke regelingen. Alle maatregelen zijn samengebracht in de notitie Castricum Financieel Gezond die ook gevoegd was bij de vergaderstukken voor deze bijeenkomst.
Hondenbelasting
De maatregelen zouden volgens het college een geschatte begrotingsruimte opleveren van ruim zes miljoen in 2026 en oplopend tot circa acht miljoen in 2028. Vanzelfsprekend moeten de burgers, ondernemers en diverse instanties pijn lijden om de gaten te dichten. Zo wordt overwogen om de Onroerend Zaakbelasting en de leges van markten te verhogen en de strandbeveiliging inclusief de bijdrage aan de reddingsbrigade te versoberen. Daarnaast wil men onderzoeken of in verschillende gebieden betaald parkeren kan worden ingevoerd en of het aantal speelplaatsen in woonwijken kan worden verminderd. Ook wordt gedacht aan herinvoering van de hondenbelasting.
Jongerenwerk
Na de opening van de vergadering door voorzitter Mariska Tauber (LokaalVitaal) kregen maar liefst negen mensen vijf minuten de tijd om in te spreken. De eerste was de achtjarige Davin die heel dapper een betoog hield voor het behoud van speelplaatsen. Mevrouw Vlaanderen uit Amsterdam, die regelmatig op de Castricumse campings verblijft, protesteerde tegen de verhoging van toeristenbelasting. Vervolgens liet Peter Jonker als voorzitter van de Castricumse Invaliden Sportclub weten een fel tegenstander te zijn van de eventuele sluiting van zwembad De Witte Brug.
Nadat mevrouw Dol de bezuinigingen op CALorie in de stukken betreurde, lichtten de medewerkers Judith Schram en Amber Hulsken van de Stichting Welzijn toe dat bezuinigen op jongerenwerk van deze instelling ‘absoluut onaanvaardbaar’ is. De dames van Stichting Welzijn werden ondersteund door de jongeren Wesley en Indira die ook hun zegje deden. De Castricumse klimaatburgemeester Theo Versteegen uitte zijn grote zorgen op het mogelijk verminderen van bijdragen op het gebied van klimaat en duurzaamheid.
Ook de heer Tressel van de Castricumse Reddingsbrigade was het er niet mee eens als er op deze zo belangrijke hulpverlening op het strand zou worden bezuinigd. Marlies van Winkel sprak namens Toonbeeld woorden van dezelfde strekking over het wegvallen van subsidies.
Als laatste kreeg de heer Versteeg namens de ondernemersvereniging Dorpshart het woord. Hij begreep niet dat de gemeente aan de ene kant geld besteedt aan verkeersmaatregelen waar niemand op zit te wachten en aan de ander kant betaald parkeren overweegt.
Verantwoordelijkheid
Na de pauze volgde de politieke behandeling, die volgens de voorzitter als een ‘marathonzitting’ kon worden beschouwd. Remco van Zelst (LokaalVitaal) trapte af en pleitte voor een zorgvuldige afweging van de keuzes, omdat het niet alleen om geld gaat maar ook om gezinnen, jongeren, ondernemers, etc. Dus hij vond het zaak om te kijken naar zowel de cijfers als de gevolgen voor de samenleving.
José Smits (PvdA) gaf aan dat er ‘nog heel veel vragen bij haar fractie leven’. Zij wilde meer duidelijkheid over bepaalde zaken en vroeg zich ook af of het tekort niet veel te groot werd voorgesteld. Volgens Mariska El Ouni (D66) ligt bij haar partij het zwaartepunt van dit onderwerp op het verhogen van de inkomsten en wat minder op bezuinigingen. Zij noemde ook wat vragen die haar partij graag onderzocht wil hebben. Martijn Coenen (VVD) benadrukte dat de raad voor ‘een enorme uitdaging’ staat en dat dit eind maart ‘zeker niet leidt tot de populariteitsprijs’. Hij voegde daaraan toe: ,,Mijn partij loopt echter niet weg voor het nemen van verantwoordelijkheid en benadert de dingen stap voor stap.”
Vergeten bezuiniging
Dorien Veldt (CDA) nam het stokje over en vond het een hele puzzel om alles op een rijtje te zetten. Ze zei: ,,Wij staan voor een eerlijke lastenverdeling en daarom moet je niet klakkeloos bedragen verhogen als de OZB. Dat is dit jaar al gebeurd met 13 procent en het is ook de bedoeling om hetzelfde percentage toe te passen in 2026.” José van den Berg (Forza!) vroeg om aanvullende info over diverse belastingen en liet weten dat haar partij zich verzet tegen de invoering van betaald parkeren.
Bärbel Böhling (De VrijeLijst) ging ook inhoudelijk in op een aantal aspecten en stelde: ,,Wij willen niet aankloppen bij de inwoners om te zeggen dat we geld nodig hebben en of ze maar even willen betalen.” Als laatste fractie was GroenLinks aan de beurt, waarvan Gerard Brinkman aangaf dat hij geen algemene beschouwingen had voorbereid. Voor hem was de doelstelling van een en ander niet duidelijk, dus hij hield het op een tekort van 6,8 miljoen in de conceptbegroting van 2026. Hij wees ook op het meetellen van ‘een vergeten bezuiniging’ die inmiddels al in de boeken is opgenomen.
Maatregelen
Tot slot kregen de wethouders Beems en Slettenhaar de gelegenheid om in te gaan op de vragen tijdens deze bijeenkomst. Beems had de avond als ‘een levendige discussie’ ervaren, wat hij ook nodig vond voor zo’n belangrijk onderwerp. Slettenhaar beloofde terug te komen op onderdelen als het verhogen van de tarieven voor veerponten, de afvalstoffenheffing en herinvoering van hondenbelasting. De politieke behandelingen over de besparingen worden voortgezet op 6 en 13 maart en na een integrale sessie op 20 maart is het streven om op 27 maart een besluit te nemen over een eerste pakket aan maatregelen. (Foto: Bos Media Services)