Corporaties waarschuwen voor grote gevolgen huurbevriezing

Regio – De dertien woningcorporaties die samenwerken in het verband Thuis Noord-Holland-Noord (Thuis NH Noord) maken zich ernstige zorgen over de aangekondigde huurbevriezing voor 2025 en 2026 in het voorjaarsakkoord. Hoewel de maatregel op het eerste gezicht huurders lijkt te helpen, heeft zij in de praktijk ingrijpende gevolgen voor de woningbouw en verduurzamingsopgave in de regio. De corporaties waarschuwen dat hierdoor cruciale investeringen stilvallen.

Voor de dertien Noord-Hollandse corporaties betekent het coalitieakkoord naar verwachting een verlies van circa 655 miljoen euro aan inkomsten over een periode van tien jaar. Hierdoor kan de nieuwbouw van 2.400 sociale huurwoningen de komende jaren zeker niet doorgaan. Ook kan het betekenen dat 7.200 woningen niet kunnen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Dit blijkt uit een eerste berekening. Krista Walter, voorzitter van het samenwerkingsverband en directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: ,,We gaan gauw het effect op de leencapaciteit in beeld brengen. Het kan oplopen tot het niet kunnen bouwen van circa 7.000 woningen. Door het wegvallen van investeringsruimte dreigt stilstand waar juist versnelling nodig is.”

Boos

De maatregel slaat volgens Walter de bodem weg onder plannen waar de woningcorporaties nu al samen met de gemeenten, huurdersorganisaties en partners in de bouw aan werken. ,,Wij willen bouwen, verduurzamen en buurten leefbaar houden, maar met deze huurbevriezing worden onze mogelijkheden uitgehold. Niet goed voor bestaande huurders, niet goed voor woningzoekenden, niet goed voor duurzaamheid en niet goed voor de werkgelegenheid in de bouw- en installatiebranche.” Ze is oprecht boos: ,,Hoe kunnen we nu een nationale bouw- en woonagenda, nationale prestatieafspraken, regionale woondeals en lokale prestatieafspraken realiseren? Afspraken met de politiek zijn zo niks waard!”

De corporaties wijzen erop dat zij samen met het Rijk, gemeenten en de Woonbond landelijk bindende prestatieafspraken hebben gemaakt over de realisatie van 250.000 sociale huurwoningen, de verduurzaming van 675.000 woningen en het verbeteren van leefbaarheid en betaalbaarheid. Deze Nationale Prestatieafspraken zijn eind 2024 herbevestigd voor de periode 2025-2035. ,,Corporaties houden zich aan hun deel van de afspraak. Maar bouwen op een overheid die tussentijds de spelregels verandert, wordt ingewikkeld”, aldus Krista Walter.

De corporaties roepen de Tweede Kamer op om de maatregel te heroverwegen en in plaats daarvan gerichte ondersteuning te bieden aan huurders met een laag inkomen. Alleen met voldoende investeringsruimte kunnen woningcorporaties blijven bijdragen aan het oplossen van de wooncrisis, zo stellen zij. (Foto: Pixabay)