De spannende reis van De Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog

Castricum – Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ‘De Nachtwacht’, het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rhijn, ter bescherming tegen oorlogsgevaar naar verschillende plaatsen geëvacueerd. Op 13 oktober geeft Paula Beentjes een lezing met historisch beeldmateriaal in archeologiemuseum Huis van Hilde. Ze leidt deze lezing in met het persoonlijke verhaal van haar vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood hij in de garage van autobusonderneming Beentjes & De Bruijn in Heemskerk gedurende één nacht onderdak aan ‘De Nachtwacht’.

De lezing wordt afgesloten met een historische film van het Rijksmuseum, met unieke beelden van de schuilplaatsen waar ‘De Nachtwacht’ werd opgeborgen. Beentjes zal, in aansluiting op de tijdelijke tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer, Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog’, nog extra vertellen over de invloed die de aanleg van de Atlantikwall had op deze reis van ‘De Nachtwacht’ en andere nationale kunstschatten.

Over Paula Beentjes

Paula Beentjes is van huis uit jurist, daarnaast doet ze onderzoek naar de evacuatie van ‘De Nachtwacht’ en nationale kunstschatten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze geeft hierover presentaties en lezingen. De lezing op 13 oktober begint om 13.30 uur en kaarten kunnen via www.huisvanhilde.nl gereserveerd worden. (Archieffoto: Bos Media Services)