Castricum – Een grote Playmobiltentoonstelling in de etalage van boekhandel Laan. Het opbouwen ervan kostte maker Rob Kortekaas maar liefst drie uur. In de tentoonstelling zie je alle karakters uit het stripalbum Asterix en Obelix. Van de bekende striphelden is het nieuwe deel ‘De witte iris’ verschenen.
Eerder bouwde Playmobilkunstenaar Rob de tentoonstelling ‘De slag bij kasteel Brederode’ op. Ook verbeeldde hij de ‘Slag op de Zuiderzee’ met behulp van het bekende speelgoed. ,,Het is ooit begonnen als klein project als noodmaatregel in coronatijd. Zowat niks kon en ik zat als beheerder bij de ruïne van Brederode. Op een gegeven moment mochten we wel open, maar geen rondleidingen doen of kinderfeestjes organiseren. Toen kwam ik samen met mijn vrouw op het idee om Playmobil het verhaal te laten vertellen van de geschiedenis, zodat mensen erlangs konden lopen en we wel open konden.’’
Een goede klant van Laan, die met Rob samenwerkt, tipte Laan over de mogelijkheid, omdat Rob alle figuurtjes en gebouwen van Asterix heeft. ,,Het kan best realistisch worden, maar je werkt natuurlijk wel met Playmobil. Bepaalde vaste stukken kun je niet zomaar vormen, dus je moet zoeken naar welke onderdelen je gebruikt, zodat het toch realistisch wordt.’’
Meer dan twintig talen
Het nieuwe stripalbum ‘De witte iris’ is in meer dan twintig talen uitgegeven. De bron van de legendarische vriendschap tussen Asterix en Obelix is gelegen in de bijzondere verstandhouding tussen de twee geestelijke vaders van Asterix, die over talenten beschikken die elkaar fantastisch aanvullen: René Goscinny en Albert Uderzo. Goscinny wordt in 1926 in Parijs geboren, wijkt met zijn familie uit naar Argentinië en ontmoet veel later in Amerika op een ochtend in 1951 Albert Uderzo, die voor World Press/International Press werkte. Het klikt onmiddellijk tussen die twee, die samen het ene idee na het andere krijgen en zich in Parijs gaan vestigen.
Uit deze vruchtbare samenwerking worden talloze helden geboren, waaronder Hoempa-Pa die vaak wordt beschouwd als de voorloper van Asterix. Op 29 oktober 1959, in het eerste nummer van Pilote op bladzijde 20 konden stripliefhebbers kennismaken met de allereerste pagina van de avonturen van Asterix de Galliër. Het was een onmiddellijk succes en van dit nummer van Pilote werden meer dan 300.000 exemplaren op de eerste dag verkocht. Er zijn nu 40 albums en er wordt wel eens gezegd dat de serie beter verkoopt dan de bijbel. (Foto: aangeleverd)