De Castricumse bierbrouwerij Duindauw en museum Huis van Hilde zijn een unieke samenwerking aangegaan. Hilde krijgt volgende maand haar eigen biertje: een IPA met de naam Hoppige Hilde. Op zondag 19 mei wordt dit nieuwe bier gepresenteerd in Huis van Hilde, van 15.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen die wil komen proeven, is welkom.
Duindauw dompelt zich in 2019 onder in de rijke historie van Castricum. ,,We lanceren deze maand twee nieuwe bieren die de geschiedenis tot leven brengen, met de smaken die daar bij passen’’, zegt Laurens Lange van Duindauw. ,,Hilde is een fenomeen, daar wilden we graag een biertje naar vernoemen.’’
Extra hop
Samen met Huis van Hilde werd het idee uitgewerkt om een biertje te vernoemen naar Hilde. Het skelet van deze jonge vrouw werd in de jaren ‘90 van de vorige eeuw bij opgravingen gevonden. Ze moet in de vierde eeuw hebben geleefd in boerengebied dat later Castricum zou gaan heten. Hilde werd landelijk bekend vanwege de 3D-gezichtsreconstructie die van haar werd gemaakt.
Duindauw brouwde een eigenaardige IPA van 5 procent, die vanwege de extra hop de naam ‘Hoppige Hilde’ draagt. Het bier is verkrijgbaar in Huis van Hilde, maar onder meer ook in de drankhandels.
,,Dat Hilde bijzonder is, dat wisten we als Huis van Hilde natuurlijk al lang’’, zegt Anouk Veldman, manager van Huis van Hilde. ,,Maar dat ze zelfs inspireert tot bier, dat vinden wij heel bijzonder! We zijn erg enthousiast over het feit dat een lokale brouwerij Hilde heeft omarmd en zich eraan waagt om een biertje te brouwen die haar goedkeuring draagt.’’
Trots op strand
Naast ‘Hoppige Hilde’ brengt Duindauw in mei nóg een nieuw bier op de markt, ook geïnspireerd door een historisch Castricums figuur. De skulpers; de schelpenvissers die tot 1940 het strand als werkterrein hadden. Het bier krijgt de naam ´Skeppende Skulper´. Het gaat om een American Amber ale, met een alcoholpercentage van 6 procent.
Lange: ,,Iedereen hier is trots op ons strand. Vergeet niet dat onze kust een rijk verleden kent. Deze beroemde Castricumse werklui wilden we graag eren met een eigen biertje. Het spreekt enorm tot de verbeelding hoe deze mannen te werk gingen.’’
Meer informatie over deze bieren is te vinden via Facebook en de website van Duindauw: www.duindauw.nl. (Foto: aangeleverd)