Castricum – Voor- en tegenstanders van klimaatplannen zijn het over één ding eens: dat er iets aan het veranderen is, is zeker. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Hoosbuien en perioden van extreme droogte zijn geen uitzondering meer. Maar hoe kun je tuinen en plantsoenen klimaatproof kunt maken. Hierover ging het afgelopen zaterdag tijdens een door de gemeente Castricum georganiseerde wijksafari in Limmen.
Biodiversiteit
Het aantal personen dat zich voor de safari had opgegeven (60) verrast ook de organisatie.. Wethouder Falgun Binnendijk houdt de aanwezigen voor dat de weersextremen het noodzakelijk maken dat we meer doen aan waterberging, -beheersing en -adaptatie. Binnendijk: “Naast de overheid kunnen particulieren hier ook een bijdrage aan leveren. Het gaat dan niet alleen om het groener maken van de tuin, zodat het riool niet overbelast raakt, maar ook om het opvangen van het overvloedige water. Dit kan dan weer worden aangewend in een periode van extreme droogte. Daarnaast is biodiversiteit in de buitenruimten en in tuinen van particulieren van groot belang. Als je ook voor variëteit met bomen kiest, zijn besmettelijke ziekten, zoals veroorzaakt door de processierups, beter tegen te gaan.”
Voorbeelden
Nadat Dorien Notterman van ‘De Groene Reiger’ een toelichting op het programma heeft gegeven, stappen de deelnemers op de fiets. De karavaan, begeleid door mensen in gele hesjes, bezoekt eerst het Tulpenveld, een straat die voornamelijk uit stenen en tegels bestaat. “Zo zou het eigenlijk niet moeten. Als je een stuk grond koopt, koop je ook een stuk zorg. Als je dit laatste niet wilt, kun je beter een appartement betrekken”, zegt Mercedes Doctor van ‘Groei en Bloei’. Hierna worden de tuin van Harry en Francine Snijder aan de Middenweg en die van Jolanda Mooij aan de Kerkweg bezocht. Het zijn beide tuinen waarover van tevoren goed is nagedacht en welke een lust voor het oog zijn. Harry vertelt over de Wadi (infiltratievoorziening) die hij in zijn tuin heeft aangebracht en die het meeste hemelwater opvangt, dat van zijn dak afkomt. Verderop in de tuin staan twee grote regentonnen. Iemand merkt op dat je meer rendement uit je zonnepanelen haalt wanneer je deze op een sedum dak aanbrengt. Goeie tip!
Jolanda legt het ontstaan van haar tuin uit. De tuin bevat gecultiveerde stukjes en delen waar de natuur nog vrij spel heeft. In de tuin bevinden zich overal plekjes waar dieren zich kunnen verstoppen, zoals salamanders, vogels,en kikkers. De elfduizend voorjaarsbollen zijn bedoeld voor allerlei bestuivers. Ze geeft de planten bewust nooit water. “Dit moet de natuur zelf maar regelen”, vindt Jolanda.
Agrarisch landschap
De laatste stop vindt plaats achter De Hortus Bulborum. Terwijl het gezelschap uitkijkt over de weilanden, vertelt Peter Mol van Landschap Noord-Holland hoe het agrarisch landschap de laatste decennia is veranderd door het gebruik van gif, het vroeger maaien van het gras en het verlagen van het grondwaterpeil. Dit heeft desastreuze gevolgen gehad voor de dieren die er leven, met name voor het weidevogelbestand.
Winnaar
In de pauze maakt wethouder Binnendijk bekend dat Merel Mooij uit Limmen (5) de aan de Safari verbonden tekenwedstrijd heeft gewonnen. Zij ontvangt van de wethouder een bijenhotel als prijs. Hierna kunnen de aanwezigen meedoen aan een workshop tuininrichting, verzorgd door ‘Groei en Bloei’, in gesprek gaan met de groen-/wijkbeheerder over de groeninrichting, de Plantjesmarkt bezoeken, of informatie inwinnen over de subsidieregeling voor regenwatertuinen.
Afsluitend kijken de deelnemers terug op een goed en strak georganiseerd programma, waarbij de nodige inspiratie voor eigen tuin ideeën kon worden opgedaan. Hiervoor hoef je echt geen groene vingers te hebben. (Tekst en foto: Henk de Reus)
Foto:
Harry Smit legt de deelnemers de werking van zijn zelf aangebrachte wadi uit