Castricum – Donderdag vergaderde de gemeenteraad over de begroting van 2025. De raad en het college worstelen al langer met de vraag hoe er bezuinigd kan en moet worden. ,,Financieel ziet het er beroerd uit.’’
Door Ans Pelzer
Dat er grote financiële problemen opduiken, daarover zijn raad en college het eens. Het zogenaamde ravijnjaar 2026 nadert. Dat is het jaar waarin alle gemeenten substantieel minder geld krijgen van het rijk. Als er niet ingegrepen wordt lopen de tekorten op tot ruim zes miljoen euro in 2026 en de daaropvolgende jaren tot negen miljoen euro. De raad en het college worstelen al langer met de vraag hoe er bezuinigd kan en moet worden, alsook met de vraag hoe de inkomsten van de gemeente te verhogen. Veel pijnlijke keuzes worden belegd bij een Commissie Meerjarenbegroting bestaande uit raads- en commissieleden. Deze commissie komt volgend jaar met voorstellen. Tot die tijd lijkt het erop dat verantwoordelijkheden heen en weer worden geschoven. Wethouder Roel Beems (Financiën) verwijst naar aanleiding van vragen uit de raad naar het werk van ambtenaren en de commissie.
Onduidelijk
Voor 2025 is de begroting sluitend gemaakt. Door, zoals meerdere raadsleden betogen, een greep te doen uit de algemene reserves van de gemeente en uit het overschot van 2023. Hoe het daarna moet is nog volstrekt onduidelijk. Wel duidelijk is dat alle keuzes die gemaakt worden politiek geïnspireerd zullen zijn. Dat wil zeggen: naar gelang de voorkeuren en ambities van de politieke partijen.
Prioriteiten stellen
Fractievoorzitter van DeVrijeLijst, Bärbel Böhling, wijst erop dat er gekeken moet worden naar wat echt telt. ,,We moeten prioriteiten stellen en ons vooral richten op wat we nodig hebben. Niet op de zaken die leuk zijn om te hebben.’’ Böhling doelt daarbij onder meer op de aanleg van een vernieuwd strandplateau en het renoveren van het kerkplein aan de Dorpsstraat. Projecten die miljoenen gaan kosten. ,,Moet dat nu echt?’’ vraagt ze zich af. ,,Castricum is een forensengemeente en mensen willen goede scholen en voorzieningen voor hun kinderen. Hou bovendien op met al die onderzoeken naar projecten en oplossingen waar we toch geen geld voor hebben’’, is haar hartenkreet. Daar denken andere partijen weer anders over.
Kaasschaafmethode
Al meerdere keren werd door de raad en het college geprobeerd een lijst met uit te voeren bezuinigen op te stellen. Dat is er steeds niet van gekomen. Om redenen dat het moeilijk is om daarover overeenstemming te krijgen in raad en college. De Commissie Meerjarenbegroting moet uitkomst bieden, maar die is tot op heden nog niet veel verder gekomen.
Een amendement van GroenLinks, Lokaal Vitaal en het CDA om in 2025 vast te beginnen met bezuinigingen via de zogenaamde kaasschaafmethode, lijkt het te gaan halen. Donderdag 14 november stemt de gemeenteraad over de begroting en het amendement. (Archieffoto: Bos Media Services)