Gijs’ inspirerende verhaal: van donkere dagen naar DOK’s Dining

Castricum – Gijs Reinders (19) is de initiatiefnemer van het nieuw te openen restaurant DOK’s Dining aan de Dorpsstraat in Castricum. Er wordt op het moment nog hard gewerkt om alles spic en span te krijgen voor de opening. Die zal waarschijnlijk eind oktober of begin november plaatsvinden.

Door Monique de Jager

DOK’s Dining wordt een sociale onderneming waar – naast reguliere werknemers – ook leerlingen werken die een leerwerktraject volgen. Zulke trajecten zijn bedoeld voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bij een sociale onderneming wordt niet meteen gekeken naar de financiële winst, maar juist naar de positieve impact die het bedrijf heeft op de mensen om zich heen. Uiteindelijk moet er natuurlijk ook geld worden verdiend, maar de impact staat voorop. DOK’s Dining is een zelfstandig bedrijf en toch verbonden met De Oude Keuken (DOK) in Bakkum. Er vinden mooie samenwerkingen plaats. Zo kunnen leerlingen hun ervaringen verder uitbreiden door ook bij DOK’s Dining te werken. Gijs besteedt van zijn kant weer wat administratieve taken uit aan DOK. Het is de bedoeling dat hij de komende jaren steeds meer van het managen van een horecazaak en het ondernemersvak leert. Zo zullen steeds meer van die taken uiteindelijk weer bij hem terecht komen.

Donkere periode

„Dat ik dit zou gaan doen had ik een half jaar geleden niet kunnen denken”, vertelt Gijs. „Ik heb een donkere periode achter de rug. Ik heb me van een somber joch ontwikkeld tot de gelukkige, vrolijke jongen die ik nu ben.’’

„Na de basisschool zat ik op het vwo’’, vervolgt Gijs. „Het eerste jaar ging nog goed, maar daarna ging het helemaal mis. Problemen thuis zorgden er mede voor dat het op school niet meer lukte en het ging van kwaad tot erger. Ik was depressief en boos op alles en iedereen. Ik kwam uiteindelijk op het speciaal onderwijs terecht, maar daar bleek ik niet thuis te horen. Ik wilde veel liever gaan werken. Na veel gesprekken met de leerplichtambtenaar kreeg ik toestemming om met school te stoppen en te gaan werken op mijn vijftiende.’’

De weg naar boven

„Ik vond onder andere werk bij een telemarketingbedrijf en later ben ik aan het werk gegaan bij een strandtent in Bergen. Ik maakte lange dagen en werkte hard: met stoelen slepen, zand scheppen en noem maar op. Een tachtig-urige werkweek kwam regelmatig voor. Eigenlijk is dat mijn medicijn geweest. Ik werd steeds gelukkiger. Ik werd vooral gelukkig van het geld dat ik verdiende.’’

Echt geluk

„Edwin Teljeur, de partner van mijn moeder, vroeg of ik wilde bijspringen bij De Oude Keuken waar hij eigenaar van is. Toen heb ik ontdekt waar ik écht gelukkig van word: niet van geld, maar van mensen helpen. De persoonlijke ontwikkeling die ik bij De Oude Keuken heb doorgemaakt is met geen enkele andere baan die ik heb gehad te vergelijken. Ik zag wat op maat gemaakte leerwerktrajecten kunnen betekenen voor mensen met een beperking en snap de problemen waar zij tegenaan lopen. Werken bij De Oude Keuken was voor mij de kers op de taart.’’

Mooie kans

„Toen Brasserie Vrij op de Dorpsstraat ter overname werd aangeboden, zag ik een mooie kans om met het geld dat ik tijdens mijn werk had gespaard zelf een sociale onderneming op te starten. Wettelijk mag je alleen pas vanaf je 21e verantwoordelijk zijn voor een horecaonderneming met alcoholvergunning, dus tot die tijd zullen de mensen om mij heen de verantwoordelijkheid dragen en mij alle facetten van het ondernemen in de praktijk leren die ik door het vroegtijdig stoppen met school heb gemist. Daarna is het de bedoeling dat ik het stokje overneem. Tot die tijd blijf ik leren van Edwin, mijn jobcoach en de begeleiders van De Oude Keuken. Ik heb grote dromen, ooit hoop ik ook een sociale onderneming op het strand te openen, want dat is de plek waar ik mijn weg naar boven weer heb gevonden.’’ Bang voor stress of werkdruk is Gijs niet. „Nee zeker niet, ik hou juist van uitdagingen’’, vertelt Gijs vastbesloten.

Opening

DOK’s Dining opent naar verwachting eind oktober/begin november haar deuren aan de Dorpsstraat 77 in Castricum. Van donderdag tot en met zondag zijn gasten van harte welkom om tussen 17.00 en 23.00 uur te genieten van een verfijnd menu en mooie wijnen met een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. Het aanbod omvat een breed scala aan vegetarische gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten ontbreken niet. Gezelligheid en gastheerschap staat voorop. Gijs hoopt dat DOK’s Dining de huiskamer van Castricum wordt, een thuis voor iedereen. (Foto: Monique de Jager)