Heroïsche overwinning CAS RC tegen Haagsche RC: 19-14

Castricum – In regen en storm werd dit weekend een cruciale wedstrijd voor de Castricumse Rugby Club gespeeld en gewonnen. Door dit resultaat stijgt CAS RC ten koste van Haagsche RC naar de vierde plaats van de Ereklasse, waardoor CAS RC het behalen van de top-6 geheel in eigen hand houdt: als volgende week gewonnen wordt van hekkensluiter Rotterdamse Studenten kan plaatsing in de top-6 CAS RC niet meer ontgaan, hetgeen recht geeft op spelen van de play-offs voor het landskampioenschap.

Vanaf het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat het een zware wedstrijd zou worden waar een enkele try de doorslag kon geven. Mede door de zware weersomstandigheden werd het een spannende wedstrijd tussen twee zeer aan elkaar gewaagde teams, die beide met druk op de verdediging van de tegenpartij fouten in de verdediging probeerden af te dwingen. In het eerste half uur slaagde Haagsche RC hier het best in, waardoor eerst een try met conversie werd gescoord en later nog een penalty try met geel voor Roy Schermer: 0-14.

CAS RC bleef echter ook in ondertal strijden om de eerste punten op het scorebord te krijgen en op een belangrijk moment kort voor halftime werd de eerste try gescoord door Reinier de Boer met de conversie door Lorenzo van Riet waardoor de teams met 7-14 gingen rusten.

Tweede helft

Na de rust kantelde de wedstrijd en had CAS RC het beste van het spel. Al snel kreeg ook Haagsche RC een gele kaart waardoor de teams weer in evenwicht waren. Kort daarna werd de druk van CAS RC beloond met ook een 2e try door Irirangi Kakarana Taniere. Helaas werd de conversie hierna gemist waardoor CAS RC nog steeds achterstond met 12-14.

CAS RC had echter ook in de rest van de tweede helft het betere van het spel waardoor met nog een paar minuten op de klok ook de derde try kon worden gescoord door Fabio Filippi, die er in de 2e helft was ingekomen op de scrumhalf-positie. De conversie werd deze keer door Hein Knoop benut waardoor de stand 19-14 werd bereikt. Haagsche RC leek in de laatste aanval van de wedstrijd nog even dreigend terug te komen maar verloor de beslissende scrum waardoor 19-14 ook de eindstand bleef.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen de Rotterdamse Studenten op het programma. Bij winst is CAS RC definitief geplaatst voor de play-offs voor het landskampioenschap. Voordat deze beginnen staat op 13 januari nog de laatste thuiswedstrijd van de 1e seizoenshelft tegen Rotterdamse RC op het programma op Sportpark Wouterland.

Captain Dirk Wierenga pakt de line out. (Foto: Theo Beentjes)