De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaar maakten. Archeologische vondsten uit Noord-Holland, van prehistorische bakplaat tot middeleeuwse vetvanger, illustreren dat. In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen koekjes bakken, de tafel dekken of een workshop volgen. Het museumcafé serveert ‘vergeten soepen’ en biedt gratis recepten. De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 21 mei in Huis van Hilde in Castricum.
De tentoonstelling laat zien hoe eten in verschillende periodes werd verkregen, bereid en gegeten. Archeologische vondsten uit het depot van de provincie Noord-Holland onthullen veel over die geschiedenis; het menu van de prehistorische mens bijvoorbeeld, Romeinse eet- en tafelgewoonten en de invloed van handel en welvaart op ons menu. Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren; zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. uit Opmeer bijvoorbeeld, een Romeinse zeef uit Castricum, een ‘grape’, typisch middeleeuwse kookpot, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook zijn werktuigen te zien; daarmee werd gejaagd of voedsel mee bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie bijvoorbeeld. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18e eeuwse zoutschaal.
Wat op het menu stond veranderde met de tijd, en handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17e eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook. Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18e eeuw. Kinderen kunnen koekjes bakken, een eetspeurtocht doen, er is poppentheater en een workshop rond eten. In het museumcafé is het ook genieten; je kunt er recepten krijgen zoals die van brandnetel-kraailooksoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe ‘vergeten soep’ en er staan proeverijen op het programma.