PARTNERBIJDRAGE
Het plan om van Bakkum een autoluw dorp te maken om sluipverkeer tegen te gaan, zorgt voor verdeeldheid onder bewoners. Er is zowel een voor- als tegenpetitie gestart. NH Nieuws ging de straat op, interviewde bewoners en zag de emoties hoog oplopen.
Populaire sluiproute door de duinen
Het is een populaire route: vanuit Egmond-Binnen door de duinen richting Castricum rijden om daarna pas via de Zeeweg de provinciale weg richting de Zaanstreek, Amsterdam of Haarlem op te draaien. Sommigen stellen de snelweg nog even uit en rijden via station Castricum door richting Heemskerk om nog meer van de omgeving te genieten. Een deel van het traject leidt dwars door het gemoedelijke Bakkum, waarbij niet altijd rekening gehouden wordt met de maximumsnelheid. Het leidt wel eens tot aanrijdingen zoals deze.
Irritatie en incidenten
Het plan om autoverkeer door Bakkum te ontmoedigen met zogenaamde ‘knips’, kan rekenen op steun van de lokale fietsersbond. “Je moet tussen de auto’s door manoeuvreren”, klaagt de Bakkumse Mia Wijten. Het levert irritatie op, en ondanks de heersende maximumsnelheid van 30 km per uur, vinden incidenten plaats waarbij auto’s fietsen raken. Hoewel deze incidenten met de verzekering op te lossen zijn en fiets- en autoverzekering vergelijken in deze tijd in een handomdraai gebeurd is, wil men dergelijke zaken natuurlijk voorkomen. Laat staan ernstige aanrijdingen.
‘Geen probleem’
Met name geboren en getogen Bakkummers staan niet te juichen bij het voorstel om met de ‘knips’ meer eenrichtingsverkeer te realiseren. Inwoners van de Bakkummerstraat Maik van der Voort, Ellen Weisscher en Ron Bleeker kaatsen terug: “Wij zien geen probleem. Zeker sinds het hier 30 kilometer per uur is geworden, de weg versmald is, alleen bestemmingsverkeer er mag rijden en de bus hier niet meer doorheen gaat”. De discussie tijdens de opnames van NH Nieuws loopt hoog op, maar niet uit de hand. Beide kampen gaan in vrede uit elkaar na te hebben besloten hierover later in gesprek te gaan.
Tegenpetitie en commentaar gemeente
Toch is daags na de ontmoeting een tegenpetitie gestart. “Op zich geen slechte gedachte om sluipverkeer te weren, maar om Bakkum rücksichtslos in tweeën te delen, zodat het dorp een ‘doodlopende weg’ dreigt te worden, is absurd”, is er te lezen. De gemeente heeft inmiddels laten weten op de hoogte te zijn van de lokale strubbelingen. “Er wordt al langer over de verkeerssituatie gesproken, en dat blijven we ook met alle betrokkenen doen. Op korte termijn kunnen we zowel paaltjes plaatsen als snelheidsremmers, als dat een wens is”, zegt een woordvoerder desgevraagd. Voor de langere termijn wordt gewezen op het Integraal Verkeersplan dat ‘in ontwikkeling’ is.