Een grote ploeg bouwvakkers is druk doende in de ruimte waar eerst de serre, het café en de zalen waren van Hotel Borst. Alles is gesloopt en de eerste tekenen van een geheel nieuw interieur zijn zichtbaar. Het café, lange tijd de huiskamer van Bakkum, bestaat niet meer in het hartje van Bakkum. Er komt een mooi restaurant en dat is een flinke stap in de geschiedenis van dit honderdjarige familiebedrijf. Fase Fier is de nieuwe naam.
Voor William Borst was het café sinds zijn jonge jeugd een tweede thuis. Op jonge leeftijd deed hij al klusjes in de keuken samen met tante Trien. Of hij speelde verstoppertje met zijn neefjes en nichtjes achter de zware gordijnen van het toneel in de grote zaal. Er waren al veel eerder plannen om de boel eens goed aan te pakken, maar een fataal verkeersongeval zette een dikke streep door de rekening. Een lange periode van rouw volgde. Fabian: ,,Met het verlies van mijn moeder Karin en zusje Sharon zeven jaar geleden verloren wij ook hun achterban, mensen die speciaal voor Karin of Sharon kwamen. En door de invoering van het rookverbod, samen met de economische crisis, nam het aantal bezoekers dat het café bezocht drastisch af. Er bleven wel mensen komen, maar te weinig om rendabel te draaien.”
William gaat zich nu vooral achter de schermen bezighouden. Zoon Fabian wordt gastheer, bijgestaan door zijn vriendin Nikki Groenheide die over een rijke horecaervaring beschikt. ,,Er komen tachtig zitplaatsen in het restaurant en we voeren op de kaart veel streekproducten, zoveel mogelijk biologisch”, vertelt Fabian. ,,Denk dan bijvoorbeeld aan vlees van de Schotse Hooglanders uit de duinen en producten gemaakt of gekweekt door leveranciers uit de buurt. Het wordt een mooie kaart, niet echt standaard, met een aantal verrassende gerechten. De grote zaal blijft bestaan voor feesten en bijeenkomsten, maar dan geheel gerestyled. Ook de hotelkamer worden ingericht in de stijl van het restaurant; robuust, industrieel design met warme elementen. De thema-avonden gaan gewoon door, zoals de Vaudevillage, het open podium voor onbekend talent, Jazz in Bakkum, de popquiz en natuurlijk de Bakkummer kermis. En onze stamgasten zijn straks natuurlijk nog steeds welkom, want het blijft een gezellige tent waar je ook nog eens heel erg lekker eten kunt.” Op 23 november is de opening van Fase Fier.