Castricum – Vorige week woensdag vond de eerste informatiebijeenkomst plaats voor een woningbouwproject van Biesterbos Groep op de plek van de vroegere garage op het Kooiplein. Op deze avond kwamen zo’n honderd belangstellenden af, waarvan het merendeel uit de buurt afkomstig was. De ontwikkelaar heeft de reacties over ’t algemeen als positief ervaren en wil het traject graag vervolgen.
Door Hans Boot
Na jarenlang te hebben gewacht op de ontwikkeling van de plannen voor het gehele Kooiplein, heeft Biesterbos Groep in juli van dit jaar aan de gemeenteraad laten weten dat zij de gewenste bouw van 63 huurwoningen op de locatie van de voormalige garage en twee naastgelegen panden solitair wil ontwikkelen en wel zodanig dat deze bouw een mogelijke herontwikkeling van de rest van het plein niet blokkeert.
In vervolg hierop hebben deze ontwikkelaar en de gemeente op 21 november een intentieovereenkomst getekend om de plannen verder te kunnen uitwerken. De omwonenden konden op 11 december in het garagepand voor het eerst kennis nemen van het structuur- en landschapsontwerp. Daarvoor hadden zestig personen zich aangemeld, maar uiteindelijk werden er circa honderd bezoekers geteld. Zij kregen de mogelijkheid om feedback op het plan te geven door een formulier in te vullen. Deze reacties worden gevoegd bij het initiatiefvoorstel aan de gemeente.
Huisvestingsverordening
Het plan, getekend door Moke Architecten uit Amsterdam, omvat 63 appartementen gelegen rondom een gemeenschappelijke binnentuin op het dak van de half verdiepte parkeergarage. De woningen variëren in grootte tussen de 44 en 84 m2 gebruiksoppervlakte. Alle woningen hebben minimaal twee kamers en 61 woningen beschikken over een privé buitenruimte (balkon of terras).
Het gebouw bevat drie gelijke bouwlagen en twee terugliggende lagen, zogenaamde setbacks geheten. Rondom worden er extra parkeerplaatsen en groen gerealiseerd en het gebouw zelf zal ook met groen worden bekleed. Alle woningen zijn bestemd voor de verhuur, waarvan dertig procent sociale huur, veertig procent middeldure huur en dertig procent huur in de vrije sector. De huurprijzen van sociaal en middelduur worden door de overheid vastgesteld. Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen moet bovendien worden voldaan aan de eisen in de huisvestingsverordening van de gemeente.
Houtbouw
Biesterbos Groep blijft eigenaar van de woningen. Wie het beheer op zich gaat nemen is echter nog niet bekend. Voor de uitvoering is voorlopig gekozen voor houtbouw in plaats van traditionele betonbouw. Directeur Nienke Hopman van Biesterbos Groep gaf hiervoor de volgende verklaring: ,,Wij hebben de ambitie om in onze nieuwbouwprojecten maximaal rekening te houden met de impact van de bouw op de omgeving. Houtbouw is qua materiaal, CO2 afdruk, herbruikbaarheid, afvalstroombeperking en bouwtijd een beter alternatief dan betonbouw. De keuze is nog niet definitief gemaakt want, die hangt af van de uitwerking van het plan.”
Planning
Een van de borden laat tijdens de informatiebijeenkomst zien welk tijdpad er doorlopen moet worden voordat het bouwplan een wat definitiever vorm krijgt. Dat begint met het aanbieden van het structuurontwerp en de uitkomst van de participatie van vanavond aan de gemeente die in de periode december 2024 – januari 2025 zal plaatsvinden. Daarop wordt uiterlijk twee maanden later de ambtelijke toets aan het beleid afgerond, waaronder stedenbouw, economische, juridische en financiële haalbaarheid. De gemeentelijke besluitvorming over het ruimtelijke kader wordt in april 2025 verwacht. Dan kiest Biesterbos Groep in dezelfde maand welke ruimtelijke procedure wordt gevolgd, waarbinnen zienswijzen of bezwaren kunnen worden ingebracht. Vervolgens wordt er een maand gerekend voor het sluiten van een anterieure overeenkomst tussen de gemeente en ontwikkelaar en kan het plan tot juni uitgewerkt worden naar een Voorlopig Ontwerp door Biesterbos Groep die in juli 2025 het volgende participatiemoment bekend maakt. De ontwikkelaar verwacht in 2026 met de bouw te kunnen starten als er geen obstakels zijn.
Reacties
Vanzelfsprekend waren de genodigden nieuwsgierig naar wat ze te zien of horen kregen over de plannen. Dat gebeurde onder andere aan de hand van situatie- of aanzichttekeningen en materalisatievarianten. De maquette sprak toch wel het meeste aan. Een bewoonster van het Kortenaerplantsoen wilde dit kwijt: ,,Goed dat er nu eindelijk een plan komt met betaalbare woningen. Ik huur nu een prima woning, maar zou eventueel ook wel willen verhuizen naar dit project mits dat haalbaar is. Vier à vijf hoog is echter aan de hoge kant. Overigens mag het Kooiplein wat mij betreft een stuk groener en gezelliger worden.’’
Haar mening wordt gedeeld door een eigenaar van een woning aan de Van Kinsbergenstraat die toevoegt: ,,Met mijn vrouw hou ik nu een woning bezet met vijf kamers, dus doorstromen is altijd goed. Ik heb het Kooiplein in het begin meegemaakt als zelfvoorzienend winkelcentrum, maar ik verwacht niet meer dat het levensvatbaar is voor de toekomst.’’
Eerste paal
Raadslid Lenie Kelder (Lokaal Vitaal) die de renovatie van het Kooiplein altijd een beetje als haar kindje heeft beschouwd, reageerde als volgt: ,,Ik ben ook min of meer als buurtbewoner geïnteresseerd in het bouwplan. De opzet daarvan spreekt me erg aan. Er is veel groen gedacht en de hoogte is uitstekend, vooral als er geschakeld gebouwd gaat worden. Ik heb alle vertrouwen in de procedure en hoop dat het plan snel in de raad wordt behandeld.’’
Nienke Hopman liet weten: ,,Ook wij zijn tevreden over de positieve reacties tot nu toe en willen graag door met het traject.’’
De conclusie die uit deze bijeenkomst kan worden getrokken is dat er gerekend mag worden op voldoende draagvlak voor de uitwerking van dit project. Dat kan dus worden toegevoegd aan de plannen voor sociale woningbouw op de locaties Koekoeksbloem, Maranathakerk, Santmark, Zanderij-Zuid en Brakersweg. Voor al deze projecten geldt overigens dat de eerste paal nog moet worden geslagen… (Foto: Hans Boot)