Castricum – In aanwezigheid van wethouder Falgun Binnendijk is zaterdag 15 juni een ‘wijksafari’ gehouden door wijk de Bloemen. In een wandeling langs particuliere tuinen bekeken de deelnemers goede en minder goede oplossingen om wateroverlast door heftige regenbuien en droogte bij lange hete zomers tegen te gaan. Inventieve oplossingen van bewoners werden aangevuld door experts vanuit Groei en Bloei, de vogelbescherming en landschap Noord-Holland. Naast informatie om je tuin klimaatadaptief te maken wisselden de deelnemers ook hun kennis uit om de eigen tuin interessanter te maken voor insecten, vogels en bijvoorbeeld egeltjes
Na een welkomstwoord van wethouder Falgun Binnendijk wandelden zo’n 45 deelnemers vanaf de Montessorischool naar de eerste stop op de Dotterbloem Een bewoonster liet zien hoe zij haar oprit niet alleen goed doorlaatbaar had gemaakt, maar direct ook veel onderhoudsvriendelijker en aantrekkelijker. ,,Vroeger was ik druk bezig met het verwijderen van onkruid tussen de steentjes. Met deze oplossing van grotere tegels, keien en daartussen jaarrond aantrekkelijke beplanting ben ik daar vanaf!”
In het openbaar groen lieten de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voorbeelden van zien van jaarrond bloeiende planten en struiken die voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen bieden aan insecten en vogels. Daarbij zijn inheemse soorten rijker aan insecten dan exoten. Zo leven er heel veel insecten op de wilg, de eik en de berk en veel minder op bijvoorbeeld de paardenkastanje!
Een initiatiefnemer van een bloemenweide voor zijn huis vertelde enthousiast over de aantrekkingskracht van al die bloemen op insecten.
Terug bij school gaf Groei en Bloei een korte cursus om de tuin nog biodiverser en meer bestand te maken tegen het veranderende klimaat. Er werd uitleg gegeven over de subsidie regenwatertuinen door de gemeente en de deelnemers konden voor verdere vragen terecht bij de experts.
,,Een heel goed initiatief’’, vonden alle deelnemers. (Foto: aangeleverd)