Klimaatburgemeester Theo Versteegen: ,,Niet je huis, maar je lichaam verwarmen’’

(advertorial)

Elke twee weken schrijft Theo Versteegen, de Klimaatburgemeester van Castricum, een column over zijn persoonlijke klimaatreis. In deze editie aandacht voor de energietransitie.

Energietransitie is niet één ding, maar gaat over veel onderwerpen: energie besparen, duurzaamheid, fossielvrij zijn, windmolens, zonneweiden. Dat allemaal voor een leefbare planeet Aarde. Om het in deze column even klein te houden: het afgelopen half jaar heb ik de energietransitie van mijn eigen huis meegemaakt. Het gas is er af!

Daarvoor waren wij al bezig met energie besparen. Sinds we zonnepanelen hebben, krijgen we elk jaar geld terug, we hebben nooit meer stroom hoeven betalen. We hebben bodemisolatie en spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Alle beglazing is vervangen door HR++ glas. Dat bracht comfort. Dat komt omdat er geen koudeval meer is bij de ramen. Dan is 18 °C al behaaglijk. Terwijl mét koudeval 19 °C kil kan zijn. De warmte lekt weg. En er is een koude luchtstroom. Dat geeft een discomfortabel gevoel.

Gaskraan dicht

Vorig jaar, na de extra prikkel om nu echt zo snel mogelijk van het gas af te gaan, bestelden we een all electric warmtepomp. In de herfst kregen we het mailtje dat de warmtepomp geleverd zou worden. Voortvarend draaiden we onze gaskraan dicht. De gasleidingen zaagden we alvast door.

,,Het was 5 graden in ons huis’’

Het bleek te vroeg, want wat bleek? Begin november bezorgden ze alleen de binnenunit; de buitenunit bleek nog niet leverbaar. De koudere wintermaanden zijn mijn vrouw en ik doorgekomen met plaids en warme vesten. Op een gegeven moment was het binnen 5°C. We waren veel in beweging, want we waren volop aan het klussen. Dan valt de kou mee hoor. Waar we ‘s avonds zaten, zetten we een elektrisch kacheltje aan. Het oppassen op de kleinkinderen deden we maar bij onze zoon. Ach ja, alles is tijdelijk. Eigenlijk was het een best interessant experiment. We hebben geleerd: de kunst van verwarmen, is niet dat je je huis verwarmt, maar dat je je lichaam warm houdt.

Schonere keuken

Inmiddels is de buitenunit er, en alles is geïnstalleerd. Het is een grote verandering, maar het went snel. Via een app kunnen we ons stroomverbruik realtime volgen. Dat is leuk om te bekijken. Vooral als de lijn groen is: dat betekent teruglevering! Het koken op inductie is veel schoner. Er komen geen verbrandingsgassen meer vrij in je keuken. De bruinige onderkant van de pannen heb ik gepoetst, en die blijven nu glimmend schoon. De inductieplaat zelf is ook ideaal, een doekje erover en klaar.

Het is echt een aanrader om je huis te isoleren en te verduurzamen. Je verkleint je voetafdruk. Er zijn subsidies én je verdient het in een paar jaar al terug. Het is nu echt tijd om je erin te verdiepen en plannen te maken. De energieprijzen zijn hoog en zullen dat ongetwijfeld blijven.

Energiecoaches (CALorie)

Een energiecoach van CALorie kan u helpen, een plan te maken voor uw huis. Theo is inmiddels ook energiecoach. Samen met tien anderen heeft hij net de opleiding voltooid. Er is nu een team van ruim twintig energiecoaches. Zij komen graag eens bij u thuis om een energiescan te doen. Voor u is het gratis, want de gemeente betaalt. Mail info@calorieenergie.nl of bekijk www.calorieenergie.nl.

Energie klusteam (Stichting Welzijn)

Naast energiecoaches, zijn er in Castricum ook energieklussers. Zij helpen mensen met een beperkt inkomen. Ze geven u tips voor het besparen van energie. En ze kunnen helpen met kleine klusjes voor energiebesparing. De hulp krijgt u gratis, en de spullen ook. Bijvoorbeeld een radiator-ventilator. Deze hangt onzichtbaar onder je radiator. De verwarming kan dan een of twee graden lager. Een energiecoach beoordeelt welke maatregelen passen bij uw woning. Aanmelden kan via energie@welzijncastricum.nl of 0251 656562.