Lezerpost: een kilo hout verbranden produceert meer schadelijke stoffen dan 50.000 sigaretten


In de afgelopen weken beleefden wij vaak windstil weer in onze regio. De nachten waren koel en de lucht bij de grond kon niet warm worden. Een en ander leidde tot een situatie waarbij de lucht als het ware op de grond bleef liggen en geen uitwisseling met hogere lagen plaatsvond. In deze situatie, inversie genoemd, worden de emissies door uitlaten van auto’s en kachels niet verdund en niet afgevoerd.

De vervolgens ontstane smog zorgt voor slechte luchtkwaliteit met extreem hoge fijnstofconcentraties en veel andere gassen en verbindingen met gevolgen voor mens en dier. Dat is meetbaar. Individuen met luchtwegaandoeningen en andere hiervoor gevoelige mensen hebben het dan zwaar. Niemand kan ontsnappen aan deze emissies. Iedereen ademt die vervuilde lucht in. Als je buiten bent, als je het huis ventileert of het slaapkamerraam op een kier zet: altijd komt die vervuiling je longen in. En het komt in je huis, je kleren en je beddengoed. Ik veronderstel dat menig burger hiervan op de hoogte is.

Aan de weersomstandigheden is echter niets te doen. Maar voor mijn simpele ziel lijkt het logisch om alle schadelijke bijdragen aan deze situatie te beperken of te voorkomen. Maar er zijn duidelijk medemensen die hier anders over denken. Houtvuren stoken, maar ook het technisch onzinnig stationair opwarmen van verbrandingsmotoren dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit. Waarom een houtvuur in 2025? Waarom, als je geen Neanderthaler bent, niet in een grot woont? Voor de gezelligheid of de sfeer onze lucht vervuilen en mensen ziek maken?

Het draaien aan een knop is immers al sinds ettelijke jaren voldoende om een huis op te warmen. De afgelopen weken hebben weer eens duidelijk gemaakt dat sommigen onder ons de natuurwetten negeren, lak hebben aan onnodige milieuvervuiling en/of verstoten zijn van elke vorm van besef en empathie voor hun eigen gezondheid en die van hun medemens. Of zij verwijzen naar stookwijzers die bij windstilte op groen staan en zo aantoonbaar foute informatie geven.

Dus, Gemeente Castricum, wordt het tijd om in actie te komen. Er bestaat kennelijk niet zoiets als “marktwerking” in deze zaak dus kun je het niet overlaten aan het inzicht van stokers die verstoken zijn van alle begrip. Kom in de bres voor onze gezondheid. Doe iets. Verbied het verbranden van hout binnen de grenzen van onze gemeente. Maak het stoken al dan niet onder bepaalde omstandigheden strafbaar en handhaaf dit verbod. Het is maar een heel kleine zet maar een grote stap voor een gezonde en leefbare omgeving.

Klaus Stromenger, Castricum