Eerdere bijdragen over dit thema zijn hier, hier en hier te vinden.
PWN-medewerker Gert Jan Vreken ontwijkt in de Castricummer van 15 januari de argumenten van Loek de Git’s lezersbrief van 8 januari tegen grootschalige bomenkap in de Noordkennemer binnenduinen: CO₂-opvang, ondergestoven fietspaden. Die massale kap past helaas naadloos in het beleid tot massale ontbossing, wat mijns inziens al drie decennia in Nederland gaande is sedert bosliefhebbers in Drenthe alarm sloegen over de ontstane kale vlakten lage-vegetatie.
Het wereldwijde CO₂-niveau in de atmosfeer overschreed afgelopen jaar de 420 moleculen CO₂ per miljoen moleculen lucht, het zogeheten PPM (particles per million): de vanaf 1958 continue meetreeks ‘Keeling-curve’ van het Mauna Loa Observatorium op Hawaii steeg van destijds 310 PPM in 66 jaren naar 420 PPM in 2024. Vóór de industriële omwenteling omstreeks 1800 begon, was het CO₂-niveau gedurende millennia met 280 PPMm zo goed als constant. De stijging van 280 naar 420 in ruim tweehonderd jaar bedraagt maar liefst 50 procent! Iedere middelbare scholier leert in twee lesjaren scheikunde van evenwichtsreacties, dat evenwichten aan het schuiven gaan als je de input aanhoudend eenzijdig verandert. De aardatmosfeer toont al duidelijke symptomen. En het is een kwestie van tijd tot de aardse thermostaat (de oceaanwateren) even onheilspellend zal gaan reageren.
Wilhelm Carton, Castricum
Middelbare school hebben we geleerd, bomen zijn belangrijker, want ze kunnen voorkomen tegen overstroming en tegen aardverschuivingen. Dat hebben docenten meesters laat ons leren en zien. Wat leren tegenwoordig mensen? Ik vind reactie van PWN super triest, bomen gekapt omdat is niet veilig voor mensen is niet veilig voor kunst is niet veilig voor drinkwater. In de bos geen enkele bomen is gevaar voor mens voor natuur en voor kunst. Hier wordt met emotie van mens gespeeld. Als Castricumers starten een tegenactie aan PWN ik ben er in. De bomen krijgen weer schuld. Dat moet een keer stoppen.
Sultan, Castricum