In het afgelopen jaar heeft de Projectgroep Zwembad Castricum op verzoek van de gemeenteraad onderzoek verricht om te komen tot een advies over een nieuw of vernieuwd zwembad voor de Castricumse gemeenschap. De bevindingen werden vorige week donderdag aan de raad gepresenteerd.
Renovatie van het bestaande zwembad en nieuwbouw op de huidige locatie is niet wenselijk. De kosten van renovatie zijn in verhouding tot de verlengde levensduur te hoog. Ook zal het zwembad geen noodzakelijke kwaliteitsslag kunnen maken en zijn gedateerde uitstraling behouden. Bovendien is op de huidige locatie geen mogelijkheid tot enige vorm van uitbreiding van het zwembad. De projectgroep is er unaniem van overtuigd dat een nieuw zwembad op een andere locatie moet worden gerealiseerd. Bijkomend voordeel is dat het zwembad niet tijdelijk hoeft te sluiten en de opbrengst van de grond onder het huidige zwembad zou kunnen worden gebruikt om de kapitaallasten van een nieuwe zwemvoorziening te verminderen. Door de bouw van nieuwe woningen bijvoorbeeld.
Uit het locatieonderzoek volgt dat de locatie Sportpark Noord-End de beste papieren heeft voor de realisering van een nieuw zwembad. Daarbij zijn de mogelijkheden tot samenwerking met andere sportvoorzieningen en de fietsbereikbaarheid vanuit de kernen Akersloot en Limmen doorslaggevend. De grond is bovendien al eigendom van de gemeente. Hoewel ook de locatie Zanderij en Puikman goede mogelijkheden lijken te bieden, is een meerderheid van de projectgroep van mening dat geen samenwerking moet worden gezocht met Landal op de Zanderij, als die plannen worden uitgevoerd.
Om te voldoen aan de minimale randvoorwaarden van de raad en om er voor te zorgen dat de zwemvoorziening voor de gemeente Castricum op minimaal het huidige niveau blijft, moet een nieuw zwembad twee baden krijgen. Dit plan overschrijdt het door de raad gestelde maximale exploitatietekort van 350.000 euro met een bedrag van circa 50.000 euro. Aanvullende investeringen die de recreatieve aantrekkelijkheid van het zwembad vergroten zijn volgens de projectgroep noodzakelijk. Het gaat dan om de toevoeging van een recreatiebad, met een stroomversnelling, whirlpool, peuterbad en een glijbaan. Maar ook een zogenaamde flowrider of een ligweide met een klein buitenbad behoren tot dergelijke extra voorzieningen, die passen bij de ambities van deze gemeente die zich wil onderscheiden op het gebied van toerisme en recreatie.
Tot slot adviseert de projectgroep om met een nieuwe zwemvoorziening te voldoen aan de hoogste eisen ten aanzien van energiebesparing en duurzaamheid. De financiële effecten hiervan zullen nader moeten worden bezien. Het meest duurzame zwembad van Nederland zou naar de mening van de projectgroep passen bij de ‘Heerlyke’ gemeente die Castricum graag wil zijn. Foto: Erica Terpstra bad in Nijmegen.