Foto boven:
De tweede (links) en derde Piet Meijer (rechts) rond 1950. Foto: aangeleverd
Castricum – Maar liefst vier generaties die zich onder ‘Meijer’ en later ‘Meijer & Zoon’ tentoonspreidden. Vanaf 1919 zijn ze al in de groente- & fruitspecialiteiten en ook nog bloemen vertegenwoordigd. Tegenwoordig zijn het nog moeder Annelies met twee zonen Martin en Frank, die wekelijks zijn terug te vinden op de weekmarkt in Castricum, maar ook op woensdag in Wormerveer en op zaterdag en donderdag in Zaandam. Uiteraard met een heel team om hen heen om de vele klanten te bedienen. In de maand april moesten ze even verstek laten gaan vanwege COVID-19 bij Annelies, waardoor het hele team in quarantaine moest.
Door Aart Tóth
Zoals de titel al laat doorschemeren is het de eerste Piet Meijer (1891) die zich 1914 in de bloemenhandel presenteerde en zich liet inschrijven bij de Kamer van Groothandel in 1919, terwijl dat pas 1923 verplicht was. Maar in 1914 moest hij zich bezighouden met de verdediging van Ameland in de eerste Wereldoorlog. Piet Meijer (1) is dus de overgrootvader van Martin en Frank Meijer die nu achter de groente- en fruitkraam staan.
Bloemen
In die jaren ging Piet Meijer (1) in de zomer vanuit Uitgeest met zijn bakfiets vol bloemen naar de markt in Amsterdam. Tijdens de winterperiode, wanneer bloemen nauwelijks verkrijgbaar waren, reed hij met appelen naar de markt in Zaandam. De eerste Piet Meijer was dus niet echt een stilzitter, hetgeen zich onder andere bewees in de geboorte van zoon Piet Meijer (1923). Deze Piet Meijer (2) ging op 13-jarige leeftijd mee met vader Meijer om tulpen te venten, die in grote manden vervoerd werden. Piet Meijer (1) exporteerde tot 1933 ook bloemen naar Duitsland, maar met de opkomst van Hitler kwam daar een verbod op. Meijer viel terug op de bakfiets met fruit richting de markt, hetgeen zelfs tot december 1944 tijdens oorlog standhield. Mede vanwege de controle (‘Papiere bitte’) ging Piet door met de fruithandel, wat soms geen bieten maar peren kostte om door te kunnen gaan.
Fruit
Intussen was Piet Meijer (2) ouder geworden. Hij zocht na de oorlog weer de markt op met bloemen tot 1967 om vervolgens over te gaan op fruit. En in 1976 kwamen daar ook groenten bij. Natuurlijk waren er in de levens van die eerste twee Pieten Meijer ook vrouwen verschenen, waarna bij Piet Meijer (2) ook een Piet Meijer (3) het levenslicht aanschouwde in 1950. Deze derde Piet Meijer werd dus na het ontmoeten van Annelies de vader van Martin (1976) en Frank (1978). Piet Meijer (3) vond het leren maar niets en ging zich eind jaren 60 meer bezighouden met de fruithandel van zijn vader Piet Meijer (2). Hij was dan ook vaak terug te vinden in de opslag op het Nieuwland in Uitgeest.
De handel was hem met de paplepel ingegoten, net als zijn voorgangers Piet Meijers. Een druk leven, met bezoeken aan veilingen en een mooie prijs voor de handel betalen. De omzetten op de markten stegen, door alleen kwaliteit te verkopen. Personeelsuitbreiding was nodig. De markt in Castricum was op de Overtoom, vervolgens in de Burgemeester Mooijstraat en weer later in de Dorpsstraat te vinden. Na een upgrade van de Dorpsstraat tot fietsersstraat werd men even verdreven naar Geesterduin. Gelukkig staan ze nu weer in de Dorpsstraat met een prachtige vrachtwagen, uittrekbaar tot kraam.
Nieuw hoofdstuk
Vele Castricummers zullen zich deze derde Piet Meijer nog herinneren om zijn humor en directheid in het marktgebeuren. Zijn zware shag eiste echter zijn tol, waarna Piet Meijer in 2015 overleed. Martin en Frank, die al langer meedraaiden in het bedrijf ‘Meijer & Zoon’, stonden plots samen voor de taak de tent draaiende te houden, met ondersteuning van moeder Annelies Meijer. Ervaringen hadden ze al opgebouwd, waarbij Martin echt vanaf 1994 meedraaide. Frank koos ervoor eerst economie te gaan studeren, maar kon de roep van het groente- en fruitvak niet weerstaan. Hij trok in 1998 ook in bij Meijer & Zoon. Samen met een heerlijk team zijn ze nu vier dagen op de markten in Zaandam, Wormerveer en Castricum te vinden. De vijfde dag wordt gebruikt om samen verschillende veilingen af te gaan voor alleen maar kwaliteitsgroente en -fruit.