Castricum – Floris Bus (24) uit Castricum studeert aan Hogeschool Inholland in Alkmaar en heeft samen met vier medestudenten het vernuftige hulpmiddel het ‘Bijdehandje’ ontwikkeld. Het maakt het leven makkelijker voor mensen met minder handkracht zoals ouderen of mensen met reuma of een blessure.
Door Monique de Jager
Het Bijdehandje bestaat uit een gedeelte dat potten en flessen openen zo makkelijk maakt dat het met één vinger te doen is. Een verstelbare gripband sluit zich om de dop of deksel, waarna deze met een eenvoudige draaibeweging te openen is. Daarnaast heeft het een telescopisch uitschuifbare steel met een sterke magneet die het mogelijk maakt om voorwerpen zoals sleutels van de grond of een tafel op te pakken zonder te hoeven bukken of op te staan.
Het idee
„De opdracht van school was om een innovatief product op de markt te brengen dat een probleem oplost, of om een bestaand product te verduurzamen”, vertelt Floris. „We zijn interviews gaan houden met ouderen en zij gaven aan dat zij vaak flesjes en potten niet open konden krijgen. Ze zaten soms wel een uur op de thuiszorg te wachten die het dan voor hen kon doen. Zo kwamen we op het idee om het Bijdehandje te ontwikkelen.
Ontwikkelen en testen
Ons eerste prototype was een soort tang. Die hadden we gemaakt met een 3D-printer, maar die werkte niet goed en de school keurde het ontwerp af. Daarna zijn we in gesprek gegaan met Jan Hoos – een uitvinder uit Heerhugowaard – en hij gaf ons het huidige idee. Deze keer gaf de school wel toestemming. We hebben het Bijdehandje getest met een aantal ouderen en zij vonden het concept erg handig. Wel waren er nog een paar kleine aanpassingen nodig. Zo moest de gripband die om de dop of deksel gaat bijvoorbeeld breder. Dit hebben we aangepast bij het uiteindelijke product.’’
Waarom het Bijdehandje?
„Er bestaan meer hulpmiddelen om potten of flessen te openen, maar die zijn vaak maar geschikt voor één soort dop of deksel. Het Bijdehandje is geschikt voor vrijwel alle soorten. Bovendien zorgt de uitschuifbare steel met magneet voor extra gemak. Het maakt dagelijkse handelingen makkelijker en zorgt ervoor dat mensen langer onafhankelijk en zelfstandig thuis kunnen wonen. Het Bijdehandje is betaalbaar, helemaal recyclebaar en daardoor ook nog eens duurzaam. Op onze website www.bijdehandje.online staat een handige video waarin je kunt zien hoe het Bijdehandje werkt.’’
Zelf produceren
„We zijn op zoek gegaan naar een investeerder en kochten 3D-printers om het Bijdehandje zelf te gaan maken. Dat bleek uiteindelijk goedkoper dan wanneer we het zouden uitbesteden. Nu zijn we zover dat we bij ons thuis hard aan het werk zijn om Bijdehandjes te produceren. We zijn voorraad aan het opbouwen omdat de verkoop via onze website vorige week gestart is’’, vervolgt Floris enthousiast. Het Bijdehandje is tot en met januari 2025 te bestellen. In februari stopt het project.
Hecht team
„Ons hechte team bestaat uit vijf studenten uit diverse studierichtingen in het derde en vierde studiejaar, met ieder een unieke expertise. We doen allemaal de Minor Innoveren & Ondernemen. We worden begeleid door de ervaren ondernemer Tim Kugelmann van de Vliegende makelaar en Cecile Meijer van BDO accountants. Alle teamleden hebben een gedeelde passie om een positieve impact te maken. We streven naar een zorgeloze toekomst waarin iedereen langer zelfstandig kan blijven wonen.’’
Christiaan Barens (21) studeert Werktuigbouwkunde en is verantwoordelijk voor de productie. Floris Bus (24) studeert Technische Bedrijfskunde en is verantwoordelijk voor de verkoop. Timo Stavenuiter (21) studeert ook Technische Bedrijfskunde en is verantwoordelijk voor de bestuursvorming. Sem van den Berg (23) studeert Rechten en is verantwoordelijk voor de financiën en Mitchell Kaarsgaarn (22) studeert Business Studies en is verantwoordelijk voor de marketing.
Op de foto, van links naar rechts:
Christiaan Barens, Floris Bus met het Bijdehandje, Timo Stavenuiter, Sem van den Berg, Mitchell Kaarsgaarn. (Foto: Floris Bus)