Noodkreet: ,,Verbeter de veiligheid bij oversteek Uitgeesterweg’’

Limmen – De kruising van het Hazelaantje met de Uitgeesterweg is een plek waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan, soms met ernstige gevolgen. Op de laatste dag van augustus werd hier een 16-jarig meisje op de fiets hard aangereden door een auto. Dat ze de klap overleefd heeft, is volgens artsen een wonder. Enkele maanden later kampt ze nog steeds met hoofdpijn en rugklachten. Een kennis van het meisje meldt zich nog op de dag van het ongeval telefonisch bij de redactie van deze krant. Ook haar zoontje is al enkele malen bijna aangereden op deze plek. ,,De hele verkeerssituatie is levensgevaarlijk, ik breng mijn kind al twee jaar van Limmen naar Castricum met de auto. Het wordt tijd dat de plaatselijke politiek ter verantwoording wordt geroepen.’’

Door Raimond Bos

Een omwonende begrijpt deze oproep goed. Hij reageert: ,,Eigenlijk verbaast het me nog dat er niet vaker iets gebeurt. Ik ben zelf op het Hazelaantje ook al een paar keer van de weg gedrukt door auto’s als ik mijn hond aan het uitlaten was, of ik kreeg een spiegel tegen me aan.’’ Het Hazelaantje is een smalle weg, die zich niet goed leent voor druk verkeer in beide richtingen. Ten tijde van de werkzaamheden aan de Rijksweg in Limmen was hier veel extra verkeer, maar ook houden veel automobilisten zich er niet goed aan de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. En dan de betreffende oversteek: die is onoverzichtelijk. Het Hazelaantje (en aan de overzijde daarvan een fietspad, dat naar de Provincialeweg N203 loopt, kruisen de Uitgeesterweg niet in een hoek van negentig graden, maar enigszins schuin. Bovendien neemt een haag rond een woonhuis het zicht naar links weg voor fietsers die vanuit zuidelijke richting de kruising naderen. Ze kunnen het dus niet zien, als er een auto nadert.

Bijna dagelijks remmen met gierende banden

Tijdens het maken van wat foto’s nadert een jongen op de fiets de kruising. Fietsverkeer dat de Uitgeesterweg oversteekt, moet voorrang verlenen, maar neemt lang niet altijd de moeite om vaart te verminderen. Dat bevestigt de jongen die langsfietst ook: ,,Schoolkinderen letten vaak niet goed op als ze oversteken. En die heg, daar kun je niet doorheen kijken.’’ Het slechte zicht wordt ook door een nabij gevestigde ondernemer genoemd als groot minpunt van deze kruising. Zijn voorstel is om grote waarschuwingsborden te plaatsen bij het fietspad met de tekst ‘Je hebt geen voorrang, dus neem het niet’ erop. Dan komt een groepje jongeren aanfietsen, eveneens vanuit zuidelijke richting. Voor hen is het zich naar rechts prima, maar links zien ze pas op het allerlaatste moment of er verkeer aankomt. Afremmen doen ze echter nauwelijks. Ze kijken wel even vluchtig naar links, maar de vraag is of ze op tijd tot stilstand zouden zijn gekomen als er nu daadwerkelijk een auto zou hebben gereden. ,,Ik hoor hier bijna dagelijks auto’s met gierende banden remmen’’, meldt de ondernemer, die zijn bedrijfsruimte op geringe afstand van de kruising heeft.

Reactie Fietsersbond Castricum

Ook bij de Fietsersbond Castricum staat deze kruising als knelpunt bekend. Het was zelfs eerder dit jaar al een gespreksonderwerp met provincie en gemeente. Woordvoerder Alex van der Leest laat weten: ,,Er rijdt over de Uitgeesterweg te veel sluipverkeer. Toch zijn er te weinig snelheidsremmers en wordt de snelheid zelfs gestimuleerd doordat de Uitgeesterweg in de voorrang is, hetgeen eigenlijk ingaat tegen de landelijke richtlijnen voor 30 km/u-zones. Bovendien is het fietspad naar de Zeeweg hoofdfietsroute, zodat volgens die richtlijnen het fietspad eigenlijk voorrang zou dienen te krijgen. Dat past ook beter bij het rode asfalt op het kruispunt, dat prioriteit voor fietsverkeer suggereert. De haaientanden zijn zo’n tien jaar geleden op het kruispunt gezet, ‘om het veiliger te maken’. De Fietsersbond betwijfelt of die haaientanden het daar echt veiliger hebben gemaakt, vooral omdat daar veel middelbare scholieren fietsen. Bovendien is het nogal cynisch: de oorzaak van het gevaar is de automobilist, maar door die haaientanden wijzen gemeente, politie en VVN bij een ongeval naar de fietser als schuldige; ‘blame the victim’.’’

Mogelijke oplossing

De grote vraag is nu hoe je deze kruising veiliger kunt maken. Alex van der Leest: ,,Ten eerste, maak het sluipverkeer onmogelijk, of beperk het. Ten tweede, zorg voor snelheidsremmers (drempels en een hoger plateau) en ten derde, vervang het asfalt op de Uitgeesterweg binnen de bebouwde kom door klinkers. Vooral de eerste maatregel zou voor verbetering van de fietsveiligheid kunnen zorgen.’’ En dan is er nog een aandachtspunt: de begroeiing langs het Hazelaantje. Als die kort wordt gehouden, kunnen verkeersdeelnemers elkaar eerder zien. ,,De zichtlijnen voldoen momenteel niet aan de CROW-richtlijnen’’, aldus Van der Leest.

Reactie gemeente Castricum

Ook aan de gemeente hebben we om een reactie gevraagd. Men laat weten: ,,De gemeente begrijpt dat de huidige situatie vervelend is. Verkeersveiligheid is topprioriteit en de verkeerssituatie op het kruispunt Uitgeesterweg-Hazenlaantje heeft onze aandacht. De weg voldoet aan de CROW-richtlijnen (CROW is een onafhankelijk kenniscentrum voor bedrijven en overheden, dat oplossingen bedenkt voor vraagstukken in infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, red.) en is in overleg met de Fietsersbond ingericht (om fietsers beter te beschermen). Om de verkeersveiligheid verder te verbeteren, bespreekt de gemeente binnenkort met betrokken partijen een voorstel voor het instellen van een stopgebod op het kruispunt. Daarnaast onderzoekt de gemeente opties voor een vrijliggend fietspad langs de Uitgeesterweg en de aansluiting van de N203 met dit gebied. Een mogelijk besluit hierover volgt na de trajectstudie van de provincie Noord-Holland in 2025.’’ (Foto Bos Media Services)