Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes heeft donderdag 22 november in het archeologiecentrum Huis van Hilde te Castricum het eerste exemplaar van ‘de Atlas van het Oer-IJ-gebied’ in ontvangst genomen. Het omvangrijke boek gaat uitgebreid in op de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de groene long in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Haarlem. Hier stroomde tot aan het begin van de jaartelling een noordelijke tak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. In het landschap is daar tot op de dag van vandaag nog veel van terug te zien.
Aan de uitgave is door een keur van deskundigen meegewerkt. Om de kenmerken van het landschap goed in de beeld te kunnen brengen zijn vanuit de lucht zogenaamde vliegerfoto’s gemaakt. Veel artikelen worden geïllustreerd met historische kaarten. Niet eerder is in samenhang zo’n brede publicatie over het Oer-IJ-gebied verschenen. De uitgave was mogelijk door financiële steun van de provincie, de gemeenten in het Oer-IJ gebied en diverse sponsors en fondsen.
De Atlas is een initiatief van de Stichting Oer-IJ, een groeiende groep bij het landschap betrokken burgers die meer aandacht wil voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het buitengebied. Er zijn bedreigingen, maar ze zien ook kansen. In het boek is er daarom ook ruimte voor een toekomstvisie met concrete suggesties om het landschap een duurzame rol te geven bij het oplossen van actuele verstedelijkingsvraagstukken en milieuproblemen. De commissaris noemde de activiteiten van de stichting Oer-IJ een zeer goed voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief. Hij zei dat het aan de politiek en het bestuur is ook iets concreets te doen met de aanbevelingen van de stichting.
De Atlas van het Oer-IJ-gebied kost tot 31 december € 29,95 (daarna een tientje meer). Beschermers van Landschap Noord-Holland en Vrienden van het Oer-IJ krijgen 5 euro korting. Bestellen kan via de website oerij.eu. De atlas is ook verkrijgbaar in Huis van Hilde en de boekhandel.
Foto: Eerste Oer-IJ Atlas voor de Commissaris van de Koning Johan Remkes, links van hem Jos Teeuwisse en Evert Vermeer van Stichting Oer-IJ (foto: aangeleverd)