Ondergrond wandelpad in nieuw natuurgebied deels verontreinigd

Foto boven:
De entree van het wandelpad bij het Buitendijkspad. Foto: Hans Boot

Castricum – Sinds kort is langs de N203 met behulp van de provincie een fraai natuurgebied aangelegd. Op dit moment wordt gewerkt aan een verhard wandelpad dat het gehele gebied doorkruist. De onderlaag daarvan is gereed en laat materialen zien waarbij vraagtekens kunnen worden gezet. Volgens wethouder Valentijn Brouwer past alles echter binnen de toegestane normen.

Door Hans Boot

Het nieuwe natuurgebied langs de N203 ontwikkelt zich goed en laat naast de groei van inheemse beplanting een grote vijver zien om de biodiversiteit te vergroten en waar eenden zich naar hartenlust kunnen uitleven. Wat nog resteert is de afronding van een wandelpad van ruim een kilometer dat loopt vanaf de aansluiting op het Buitendijkspad tot aan het Gerbrandsven, oftewel het fietspad dat leidt langs de voetbalvelden van FC Castricum.

Dubieuze materialen in de onderlaag. (Foto: Hans Boot)

Het pad is in zoverre aangelegd dat de onderlaag gereed is en het dus ook bewandeld kan worden. Dan is het wel opvallend als je ziet welke materialen je allemaal tegenkomt. Tussen de steentjes bevinden zich allerlei afvalresten zoals glas, aardewerk, plastic en zelfs een batterij of een stekker.

Restafval

Omdat je deze materialen zeker niet verwacht in een natuurgebied werd de gemeente om een uitleg gevraagd, waar ook wethouder Brouwer zich in kan vinden. Het antwoord luidde als volgt: ,, Het wandelpad wordt zorgvuldig en volgens plan opgebouwd in verschillende lagen. Allereerst is het cunet (het deel onder het wandelpad dat wordt uitgegraven en opgevuld met puin of zand – red.) voorzien van een drukverdelend doek. Dit doek heeft een dubbele functie: het verdeelt de druk en voorkomt dat materiaal uit de bovenliggende lagen in de bodem zakt. Vervolgens is er een funderingslaag van gecertificeerd menggranulaat aangebracht. Dit menggranulaat, dat bestaat uit fijn verwerkt puin, bevat een klein, toegestaan percentage restafval, zoals plastic, glas en kleine stukjes metaal.’’

De vijver. (Foto: Hans Boot)

Over de planning werd daaraan toegevoegd: ,,In de komende weken, rond medio september, zal de bovenste laag worden aangebracht. Na het aanbrengen van de toplaag heeft deze nog enkele weken nodig om volledig uit te harden. We verwachten daarom dat het project in oktober afgerond en opgeleverd kan worden.’’