Castricum/Egmond – De combinatie van een uitzonderlijk lage waterstand en een oostenwind hebben afgelopen zondag gezorgd voor een bijzondere situatie op het strand tussen Castricum en Egmond-Binnen. Op maar liefst 27 (!) plaatsen kwamen zogenoemde tetraëders tevoorschijn. Dit zijn viervlakkige objecten die tijdens de Tweede Wereldoorlog ter verdediging op de kuststrook werden gezet.
Het woord tetraëder is synoniem voor viervlak. Het is dus een piramide met vier vlakken, destijds samengesteld met zes balken van ieder 120 kilo. Hierdoor ontstond een zeer sterke constructie die geschikt was om landingsvaartuigen op het strand tegen te houden. Soms werd bovenop de versperring ook nog een mijn geplaatst. Doordat de constructies op de laagwaterlijn neergezet werden, verdwenen ze bij hoogwater volledig onder water. De Duitsers gingen er vanuit dat een geallieerde invasie zou plaatsvinden bij hoogwater. Dan was de afstand van de zee tot de veilige duinenrij immers het kortst. Uit de geschiedenisboeken weten we dat het allemaal anders liep, op 6 juni 1944 (D-Day) landden de soldaten bij laagwater.
Na de oorlog werden de versperringen bij de badplaatsen opgeruimd. Tussen de badplaatsen in bleven ze, na het verwijderen van de mijnen, gewoon staan en zakten ze langzaam weg in het zand en de vergetelheid. PWN heeft een aantal exemplaren bewaard en gebruikt ze als wegwijzer op de fietspaden in het duin. Deze tetraëders zijn vandaag de dag nog te zien. Een met originele palen en driehoek gereconstrueerde tetraëder is te zien bij het bunkermuseum Jansje Schong in de Egmondse duinen. Deze is ook buiten sluitingstijd te bezichtigen. Kijk op www.egmond4045.nl voor meer informatie over de Tweede Wereldoorlog in en rond de Egmonden. Meer weten of vrijwilliger worden? Stuur een e-mail naar info@egmond4045.nl voor nader contact. (Foto’s: Bert Bleyendaal)