Castricum – In de afgelopen week zijn meerdere inwoners van de gemeente Castricum de dupe geworden van spoofing. Deze term wordt gebruikt voor het vervalsen van kenmerken met als doel tijdelijk een andere identiteit aan te nemen. In de meeste gevallen gaat het om oplichters die zich telefonisch voordoen als medewerker van de bank. Het nummer van waaraf gebeld wordt, lijkt soms ook echt van de bank te zijn. Men probeert vervolgens om je over te halen tot het overboeken van geld of het opnoemen van je pincode en pasnummer.
Vaak beweert de oplichter dat fraudeurs ongeoorloofde betalingen vanaf je bankrekening proberen te doen en dat al je bankrekeningen daarom niet meer veilig zouden zijn. De nep-bankmedewerker legt uit dat de saldo’s op je bankrekeningen zogenaamd ‘veiliggesteld’ moeten worden op ‘kluisrekeningen’ of ‘veiligheidsrekeningen’ van de bank zelf (of variaties hierop). De zogenaamde bankmedewerker vraagt je vervolgens om zelf alle saldo’s van je bankrekeningen over te boeken naar die zogenaamde ‘kluisrekeningen’ of ‘veiligheidsrekeningen’. Hij of zij kan ook vragen om je pincodes en beveiligingscodes af te geven, zodat de bank je saldo’s zogenaamd voor je kan ‘veiligstellen’.
Bankpas nooit afgeven en nooit bedragen overboeken
De nep-bankmedewerker kan je ook wijsmaken dat een zogenaamde collega thuis bij je moet langskomen om je te helpen met je bankzaken of om je bankpas of inlogapparaatje voor internetbankieren af te halen. Soms kan de oplichter vragen om hem directe toegang te geven tot je computer door bepaalde software op je computer te installeren of de instellingen van je computer aan te passen. Dit doen banken echter nooit. Banken vragen – zelfs niet in noodgevallen – om zelf bedragen over te boeken. Ze sturen ook nooit iemand langs de deur om een pinpas op te halen. Ook het opsturen van een pinpas zal een bank nooit vragen, niet schriftelijk en niet telefonisch. Als de bank zou besluiten om een rekening te blokkeren, hoef je daar zelf geen handelingen voor te verrichten.
De pincode van een bankpas hoeft nooit op een website ingetikt te worden. Ook niet op de website van de bank zelf. Als iemand dus vraagt om ergens je pincode in te toetsen, is dat altijd verdacht. Je kunt een pincode ook niet via een website wijzigen, dat kan alleen op een officiële geldautomaat. Ben je, ondanks bovenstaande waarschuwingen, toch in de trucs van een oplichter getrapt? Bel dan direct de bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Doe altijd aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief) of via de website van de politie. (Afbeelding: Pixabay)