Regio – Om de woningbouw in Noord-Holland verder te versnellen zet de provincie in op snellere procedures, extra deskundigen en subsidies. Dit staat in de Actieagenda Wonen en Versnellen Woningbouw 2024-2028. De provincie maakt op basis van deze agenda ook aanvullende afspraken met gemeenten over het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen voor deze woningen de betaalbaarheid van de nieuwe woningen.
Er moeten in Noord-Holland tot en met 2030 191.000 woningen worden bijgebouwd. Om deze woningen zo snel mogelijk te kunnen bouwen start de provincie een pilot gericht op parallel plannen. Dit betekent dat verschillende stappen of procedures in het woningbouwproces tegelijkertijd worden uitgevoerd in plaats van afzonderlijk. Dit kan helpen om tijd te besparen en de totale doorlooptijd van een project te verkorten. Daarnaast is de provincie terughoudend met het invoeren van extra regels bovenop landelijke regelgeving.
Inzet deskundigen
Bij veel gemeenten zijn er te weinig mensen om bouwplannen voor te bereiden en bouwvergunningen goed te keuren. De provincie wil daarom het Loket Versnelling Woningbouw oprichten. Hier kunnen gemeenten en bouwers steun krijgen bij het versnellen van hun woningbouwprojecten. De provincie kan bijvoorbeeld hulp bieden bij het aanvragen van subsidies en vergunningen. Er wordt ook onderzocht of er een provinciaal (of regionaal) projectmanagementbureau kan worden opgezet. Door experts aan te nemen kan de provincie gemeenten waar nodig ontlasten bij alle fasen van woningbouwprojecten. De provincie zou – op verzoek van gemeenten – projecten zelfs (gedeeltelijk) kunnen voorbereiden tot het punt van besluitvorming in B&W en gemeenteraden.
Volkshuisvestingsprogramma’s
In 2023 sloot de provincie Noord-Holland met het Rijk en gemeenten Woondeals voor Noord-Holland Noord en Metropoolregio Amsterdam. Deze Woondeals worden de komende tijd uitgewerkt naar volkshuisvestingsprogramma’s. In deze programma’s worden afspraken gemaakt met gemeenten over het aantal te bouwen woningen, de betaalbaarheid van huur- en koopwoningen, woningen voor ouderen en het aandeel sociale huurwoningen. In de programmering is daarnaast aandacht voor starters en jongeren. Ook worden afspraken gemaakt over de huisvesting van urgente aandachtsgroepen zoals (dreigend) dak- en thuislozen en mantelzorgers. Om ervoor te zorgen dat gemeenten deze afspraken kunnen opstellen en uitvoeren biedt de provincie subsidies en kennis aan.
Toekomstbestendig bouwen
Om de bouw van toekomstbestendige woningen te stimuleren onderzoekt de provincie of het gebruik van biobased en secundaire materialen via Europese regelingen gesubsidieerd kan worden. Daarnaast stimuleert de provincie innovatie en industriële bouw door kennisdeling. De provincie onderzoekt ook innovatieve oplossingen voor netcongestie. Een voorbeeld is het (tijdelijk) inzetten van energieopslag, zoals een buurtbatterij bij woningbouwprojecten. Zo wil de provincie voorkomen dat een mogelijk energietekort de productie vertraagt.
Investeringskader Woningbouw
De provincie heeft eerder € 76,4 miljoen beschikbaar gesteld om woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. Het geld is bestemd voor zowel integrale gebiedsontwikkelingen als kleinere (lokale of regionale) woningprojecten. Verder is er geld voor innovaties die versnelling van woningbouwplannen mogelijk maken.
Vervolgstappen
De Actieagenda Wonen 2024 -2028 wordt in september voorgelegd aan de commissie Ruimte en vervolgens ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten. Bekijk de Actieagenda Wonen en Versnellen Woningbouw 2024-2028 via deze link. (Foto: Provincie Noord-Holland)