Castricum/Uitgeest – De veiligheid van de N203 tussen Uitgeest en Limmen is al jaren onderwerp van gesprek. De provincie heeft de afgelopen maanden met de gemeenten Uitgeest en Castricum onderzocht met welke maatregelen de veiligheid kan worden vergroot. Na een uitgebreide studie ligt er nu een voorstel om een scheiding tussen de rijbanen aan te brengen.
Door Henk de Reus
In het verleden vonden er relatief veel ongelukken plaats op de provinciale weg tussen Uitgeest en Limmen. De in 2023 genomen maatregelen hebben niet geleid tot een substantiële toename van de verkeersveiligheid. ‘Gescheiden rijbanen verkleinen de kans op frontale ongelukken en gevaarlijke inhaalacties’, zo redeneert de provincie Noord-Holland. Hiernaast wil zij het bestaande fietspad langs de weg tot vier meter verbreden. Om te voorkomen dat gestrande voertuigen het overige verkeer hinderen worden ook de bermen verbreed.
Verlagen snelheid
In haar onderzoek betrok de provincie onder andere de vraag of het verhogen van de verkeersveiligheid bereikt zou kunnen worden door de maximum snelheid van tachtig naar zestig kilometer per uur terug te brengen. Men acht dit geen goede oplossing omdat handhaving een probleem zal worden en omdat het verkeer op de Uitgeesterweg en de Beverwijkerstraatweg hierdoor zal toenemen. Een van de onderzochte opties was het aanleggen van een nieuwe verbindingsweg tussen de N513 en de A9. Dit vraagt echter een lange voorbereidingstijd en het heeft grote impact op de natuur en het landschap.
Verbreding weg
Het aanbrengen van gescheiden rijbanen en het verbreden van de weg lijkt vooralsnog de beste oplossing om de verkeersveiligheid te vergroten. Het verbreden van het fietspad en de bermen heeft tot gevolg dat de totale breedte van de weg in het voorstel ongeveer 22 meter zal bedragen. Nu is dit 15,75 meter. In het voorstel wordt de huidige maximum snelheid van 80 kilometer per uur gehandhaafd. Voor de nieuwe inrichting en veiligheidsmaatregelen is dus extra ruimte nodig. Er wordt onderzocht of, en hoe, grondaankoop beperkt kan blijven en of dit haalbaar is. Ook moet het voorstel financieel passen binnen het beschikbare budget. Pas daarna kan een definitief besluit worden genomen.
Proces
Er is veel tijd nodig voor het doorvoeren van de voorgestelde maatregelen. De komende jaren werkt de provincie stapsgewijs aan de voorbereiding en realisatie van de plannen. Zij verwacht dat de afronding van het project pas in 2034 zal plaatsvinden. Op woensdag 26 maart j.l. vond er een informatiebijeenkomst plaats, speciaal voor raadsleden en Statenleden. Afgelopen maandag was er een informatieavond in het gemeentehuis van Uitgeest. Deze ging over alle resultaten van de verkenning. De provincie neemt in juni 2025 een beslissing over het voorstel. (Foto: Henk de Reus)