Castricum – Al weken buigt de commissie meerjarenbegroting zich over de ondankbare taak om voor de komende jaren fors te bezuinigen, omdat de gemeenten straks aanzienlijk minder inkomsten van het Rijk ontvangen. Voorlopig heeft dit voor Castricum geleid tot een initiatiefvoorstel ombuigingen om richting te geven voor de Kadernota 2026-2029. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd met het voorstel ingestemd.
Door Hans Boot
Het ‘Alternatief Ombuigingsvoorstel Gemeente Castricum’, dat werd ingediend door De VrijeLijst, GroenLinks, PvdA, CDA, D66 en VVD, werd in de commissie van donderdagavond behandeld en stond vervolgens ter besluitvorming op de agenda van de raadsvergadering. Het voorstel bevat verschillende maatregelen om te komen tot een sluitende begroting voor 2026 en laat zien dat het tekort in dit ‘ravijnjaar’ circa zeven miljoen euro bedraagt. Dit bedrag zal nog verder oplopen in de komende jaren.
,,Een unaniem akkoord is een goed signaal naar de inwoners en toont aan dat elke fractie het onderwerp serieus neemt.”
Om het tekort op te heffen stelt de raad voor om de inkomsten te verhogen met circa twee miljoen, de uitgaven te verlagen met 2,6 miljoen en het restant te bereiken door een vermindering van de bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen. De bedragen worden in een bijlage gespecificeerd en betreffen posten als cultuur, recreatie en toerisme, duurzaamheid en milieu, beheer en onderhoud en diverse belastingen.
Hangijzers
Voordat voorzitter Tap de raadsvergadering opende, kreeg hij uit handen van Rob Dekker een bloemetje, omdat hij de volgende dag een jaar in dienst was. Daarna gaven zeven van de acht raadspartijen aan een stemverklaring af te willen geven voordat het ombuigingsvoorstel in stemming werd bracht.
Gerard Brinkman (GroenLinks) was de eerste en zei dat hij de beraadslagingen over dit onderwerp als positief had ervaren. Hij hoopte dat dit ook het geval was als de discussies over de Kadernota aan de beurt zijn.
Eerste stap
Mariska Tauber (Lokaal Vitaal) zag het voorstel als eerste stap voor het dichten van het grote tekort. Ze voegde daaraan toe: ,,Er is nog geen sprake van een eindpunt en zaken die nu op nul staan blijven dat niet per se. Mijn partij kan dit voorstel niet als mede-indiener ondersteunen wegens een procedurele fout in het voorstel, maar stemt er wel mee in omdat we ons met veel onderdelen kunnen verenigen.”
Bärbel Böhling (De VrijeLijst) vond het ook een belangrijke stap die ruimte geeft voor een goede inhoudelijke afweging bij grote hangijzers als bijvoorbeeld subsidies. Dat is volgens haar de opdracht die de inwoners aan de raad hebben gegeven.
Keuzes
Mariska El Ouni verkondigde dat de fractie van D66 blij was met het unanieme besluit: ,,Dat is goed voor het signaal naar de inwoners en toont aan dat elke fractie het onderwerp serieus neemt en duidelijk laat zien wat de grote maatschappelijke effecten zullen zijn.”
Elize Bon (CDA) was bang in herhaling te vallen, maar benadrukte toch nog even dat haar partij tevreden was over de uitkomst van het voorstel en uitkeek naar de inhoudelijke vervolgdiscussies.
José van den Berg zei namens Forza! dat haar partij ook geen mede-indiener was, maar het evenals LokaalVitaal steunde met de kanttekening dat Forza! ‘constructief wil zijn, maar ook kritisch blijft’.
Rob Dekker (VVD) merkte afsluitend op: ,,We zien een enorme verhoging van de OZB en een impact op straat door vermindering van onderhoud aan wegen, groen enzovoort.” Er zullen nog scherpere keuzes aankomen en we moeten uitkijken naar een nieuw pakket. Wij hopen dat andere fracties dezelfde keuzes maken als die wij al hebben gemaakt.”
Stemming
Alhoewel uit de reacties van de partijen kon worden afgeleid dat er voldoende steun was voor het voorstel, wilde de raad toch een hoofdelijke stemming. Die gaf aan dat iedereen van de 24 uitgebrachte stemmen voor was. Voorzitter Tap beëindigde dit punt daarom als volgt: ,,Nadat er avond aan avond onder leiding van Mariska Tauber vergaderd is over dit best wel moeilijke onderwerp, is dit ook van mijn kant een groot compliment waard!” (Foto: Bos Media Services)