Reddingsbrigade Nederland wil strandgangers extra attenderen op muien en stromingsgevaar. Voor het weekend van 14 en 15 juli worden vele zonuren verwacht. Nu naast regio Zuid en regio Midden zomervakantie viert, komen meer Nederlanders naar de kust. Daar liggen gevaren op de loer.
Reddingsbrigade Nederland wil dat mensen genieten van het water. Maar onderstreept ook: kies je voor een stranddag dan is het belangrijk te weten wat het water in petto heeft. Niet alleen om zeker te zijn van een droge zit- of ligplaats, maar vooral om veilig te kunnen zwemmen in zee. Elke reddingsbrigadepost biedt informatie over hoog- en laagwater. Bij oostenwind zijn er vaak veel kwallen en is ‘lekker’ afkoelen in zee niet (goed) mogelijk. Dan is ronddrijven op een luchtbed extra gevaarlijk, omdat snel afdrijven waarschijnlijk is. Bovendien krijgt, bij afgaand tij, de stroming een ‘duwtje’ in de rug. Dat maakt een mui nog verraderlijker!
Herkennen
Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan de geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin – de verdieping in het zand van het strand evenwijdig aan de kust – naar zee stroomt. Muien zitten echter ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn (de zogenaamde tweede en derde bank). Die muien zij vaak alleen te herkennen aan de lagere of ontbrekende branding bij westenwind.In muien is de stroming sterk, en deze trekt altijd richting zee. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt: zwem niet tegen zo’n stroming in! De zwemmer wordt er doodmoe van. Beter is het om met de stroming mee te zwemmen en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers of lifeguards te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek!
Onderstroom
Bij westenwind staat er zelfs een sterke onderstroom naar zee toe. Wanneer een bader of zwemmer door een golf omvergeduwd wordt, kan hij of zij door de onderstroom een stuk de zee in (van de kust af) getrokken worden. Het is daar dieper en kouder. Staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Baders en zwemmers kunnen in paniek raken of door extra krachtsinspanning kramp krijgen.
Meer informatie (en tips) over muien, stroming en andere gevaren waarvan strandgangers zich bewust moeten zijn, staat op de website van Reddingsbrigade Nederland.