Schapen al vroeg in zomerdracht

Foto boven:
Om zijn rug te ontlasten hangt Tom in een trapeze terwijl hij de schapen scheert. (Foto: Henk de Reus)

Bakkum – Het gezegde ‘Veel geblaat maar weinig wol’ ging afgelopen vrijdag niet op bij de familie Twisk. Alle 150 drachtige schapen werden ontdaan van hun wollen vacht terwijl ze geen kik gaven. Het leverde een aanzienlijke berg wol op. Het scheren van schapen is een vak apart waarin zelfs wedstrijden worden gehouden.

Door Henk de Reus

Je zou denken dat schapen rond deze tijd nog veel plezier aan hun wollen vacht beleven. Waarom dan nu al een scheerbeurt? Evelien Twisk legt het uit. ,,Het heeft een aantal voordelen. Alle schapen hier zijn drachtig. Door ze nu te scheren kunnen we beter zien welke schapen op het punt staan om te lammeren. Als de schapen zijn geschoren gaan ze meer eten om zichzelf warm te houden. Ze zorgen dan goed voor zichzelf. Bijkomend voordeel is dat we wat meer ruimte in de stal krijgen, want al dat wol neemt wel volume in.’’ Dit is goed te zien aan de bak waarin de afgeschoren wol wordt verzameld. Deze puilt al gauw uit.

Voormalig Nederlands kampioen schapenscheren ‘Johannes’ doet het voorwerk en scheert alvast de pootjes van de schapen. (Foto: Henk de Reus)

Vak apart

Zij en haar man Wim hebben schapenscheerder Johannes Kloosterman en zijn collega Tom voor de klus ingehuurd, want het scheren van schapen blijkt een vak apart te zijn, waarbij techniek en behendigheid de hoofdrol spelen. Johannes doet het voorwerk en verzorgt de pedicurebehandeling. Hij bekapt de pootjes. Tom neemt het hierna van hem over en ontdoet de schapen in een razend snel tempo van de rest van hun vacht. Hij hangt in een trapeze om zijn rug te ontlasten, want het scheren van schapen is een zwaar vak waarbij je de hele dag in een gebogen houding staat. Tom blijkt inmiddels over de nodige routine te beschikken. Schaap Wollie weet niet wat haar overkomt, zo snel gaat het scheren. Na drie minuten komt ze zo glad als een biljartbal onder de tondeuse vandaan. Als ze weer op haar poten staat kijkt ze beduusd en vertwijfeld om zich heen. Ze realiseert zich amper wat er zojuist met haar is gebeurd. Ze lijkt zich wat ongemakkelijk te voelen nu ze in ineens in haar blootje staat. Ze realiseert zich dat de eerste letter van haar naam er nu wel af kan. Gelukkig zijn er geen mannelijke soortgenoten in de buurt die haar kunnen zien. De stress blijkt mee te vallen want even later staat ze al weer van een baal hooi te eten.

Wedstrijden

Johannes heeft tussen het scheren door wel even tijd voor een praatje. Het is een bescheiden man die zichzelf niet op de borst klopt als hij iets heeft bereikt. Toch was hij in 2016 en 2018 Nederlands kampioen schapen scheren. Hierbij wordt gekeken naar snelheid, netheid en de goede lengte van de wol. Hij presteerde het eens om in negen uur 325 schapen te scheren. Dat is 1 minuut 66 per schaap. Een megaprestatie. Ga er maar aanstaan. Het gaat dus niet alleen om snelheid, maar ook om uithoudingsvermogen. Over de techniek wil Johannes wel wat vertellen. ,,Het scheren van de schapen vindt plaats volgens de Bowen methode. Deze techniek werd in 1940 door de Nieuw-Zeelandse broers Bowen ontwikkeld. Het is de snelste en makkelijkste manier om het schaap van z’n vacht te ontdoen. De techniek is zo ontwikkeld dat het voor het schaap het prettigst is en voor de mens het lichtst. Er wordt bij deze techniek rekening gehouden met het model van het schaap en het gevoel houden met het dier.’’

Het scheren van slechts enkele schapen levert al snel een flinke berg wol op. (Foto: Henk de Reus)

Bevalling

Verderop ligt een pas geschoren schaap dat op het punt van bevallen staat. Wim en een stagiaire helpen bij de bevalling. Er komen drie gezonde lammetjes ter wereld. Moeder begint ze direct schoon te likken. Nog geen half uur later staan ze al op hun pootjes. Kan moeder schaap het voeden van een drieling wel aan? Evelien: ,,De lammetjes kunnen in een apart hokje onbeperkt melk drinken uit een speen. Deze speen is aangesloten op een drinkautomaat. Ze gaan echt een gezonde toekomst tegemoet.’’