Regio – De subsidie voor slimme oplossingen voor netcongestie om de file op het elektriciteitsnet het hoofd te bieden, is binnen tien dagen overschreven. De regeling van anderhalf miljoen euro werd door de provincie Noord-Holland op 1 augustus geopend en is onder andere bedoeld voor bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein. Maar ook voor bijvoorbeeld bedrijven die zonnestroom niet op het net kunnen zetten en deze direct zelf willen gebruiken of leveren aan de buren.
Nu blijkt dat er veel belangstelling is voor de regeling, is duidelijk dat de subsidieregeling in een behoefte voorziet. Er is voor maar liefst twee miljoen euro aan aanvragen binnengekomen. De provincie gaat deze aanvragen nu eerst beoordelen. Vanwege de overschrijding kunnen niet alle aanvragen worden gehonoreerd.
Efficiënter
Er zijn verschillende slimme oplossingen mogelijk om efficiënter of op bepaalde momenten beperkter gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Met de subsidieregeling wil de provincie dergelijke slimme energieoplossingen stimuleren, omdat deze in veel gevallen sneller te realiseren zijn dan uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, waar ook op ingezet wordt.
File op elektriciteitsnet
De subsidie Slimme Oplossingen Netcongestie (SON) is in het leven geroepen omdat het elektriciteitsnet op vele plekken in Noord-Holland ‘vol’ zit. Er is dan sprake van ‘netcongestie’. Netcongestie kan het beste uitgelegd worden als ‘file op het elektriciteitsnet’. Die wordt veroorzaakt doordat steeds meer huizen overschakelen op warmtepompen, bedrijven elektrificeren, het aantal elektrische auto’s groeit en er lokaal steeds meer duurzame energie door zonneparken en windparken wordt opgewekt. De provincie doet er samen met de netbeheerders en gemeenten alles aan om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland optimaal blijft functioneren.
Succesvol
Dat de regeling binnen tien dagen is overschreven toont aan dat deze in een behoefte voorziet. De provincie onderzoekt of een aangepaste regeling in 2023 en 2024 weer wordt opengesteld. (Foto: aangeleverd)