Limmen – Het allereerste bier van Brouwerij Dampegheest, ‘Antje van Gerrebrandje’ is terug, maar wel verjongd en vernieuwd en ze heet: ‘Antje’
Antje is een blond bier en heeft door de toevoeging van citrusschillen en koriander een licht fruitige smaak. Voor de vernieuwing van Antje is dryhopping toegepast. Dryhopping of ook wel koudhoppen genoemd, is een brouwtechniek waarbij hop aan het bier wordt toegevoegd na het kookproces in de “koude” vergistingstank. Hierdoor heeft Antje een veel voller aroma in vergelijking met met haar grootmoeder.
Antje van Gerrebrandje was eind 19e eeuw het bokkewijfie van Limmen. Als weduwe moest ze in haar eigen levensonderhoud voorzien en dit deed ze met behulp van haar bok. Vroeger werden in Limmen en omstreken veel geiten gehouden onder de minder bedeelden. Als er dan jonge geitjes moesten komen ging je met je geit naar Antje en voor een paar centen deed de bok zijn werk. Antje stond daarom bekend als het Bokkewijfie van Limmen. Dit verhaal kregen brouwers Kees en Rinus Koot mee van hun vader en is zo de inspiratiebron geweest voor de naam van het eerste bier van Brouwerij Dampegheest.
De vernieuwde Antje wordt a.s. zondag 20 augustus van 15:00 tot 20:00 uur gepresenteerd aan alle bierliefhebbers in het Dampegheest Proeflokaal, Schoolweg 1 in Limmen.