Regio – Het gebrom van overvliegende vliegtuigen is voor omwonenden van Schiphol dagelijkse realiteit. Voor sommigen een bron van ergernis – “Doe iets aan vrachtvluchten in de nacht en vroege ochtend,’’ – terwijl anderen de luchtvaart juist waarderen – “Ik geniet van die mooie vliegtuigen.’’ Deze reacties, vastgelegd in het rapport Antwoorden op reacties en suggesties uit de omgeving, opgesteld door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol, tonen hoe verdeeld de meningen zijn. Maar wat wordt er nu écht gedaan om het leven van omwonenden te verbeteren?
Baangebruik
Om geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, worden de Polderbaan en Kaagbaan het meest gebruikt voor opstijgende en landende vliegtuigen. Hoewel bewoners langs de aanvliegroutes van deze banen ook hinder ondervinden, veroorzaken de andere banen, zoals de Aalsmeerbaan, Buitenveldertbaan en Zwanenburgbaan, meer overlast. Dit komt doordat de aanvliegroutes van deze banen over dichter bebouwde gebieden gaan.
Hinderbeperking overdag en ’s nachts
LVNL en Schiphol zijn bezig met het verbeteren van de voorspelbaarheid van het vliegverkeer rondom Schiphol. Dit doen ze door vaste vliegroutes te gebruiken, zodat vliegtuigen niet op onverwachte plekken vliegen, wat de overlast vermindert. Daarnaast dalen vliegtuigen op een continue manier, waardoor er minder geluid uit de motoren hoorbaar is op de grond.
Om ervoor te zorgen dat omwonenden kunnen genieten van hun nachtrust is er ’s nachts slechts één startbaan en één landingsbaan open. In principe zijn dit de Polderbaan en Kaagbaan, maar ook de Zwanenburgbaan is in zuidelijke richting beschikbaar.
Stillere vliegtuigen
Het aanschaffen van nieuwe, stillere vliegtuigen is een belangrijke maatregel uit het programma Minder hinder Schiphol. Zo heeft KLM haar Boeing 747-400’s vervangen door 40% stillere Boeing 787 Dreamliners. Omdat de aankoop van nieuwe vliegtuigen een flinke investering is die tijd kost, hebben luchtvaartmaatschappijen, zoals Corendon, TUI en Transavia (een deel van) hun bestaande vliegtuigen voorzien van aerodynamische winglets. Deze aangepaste uiteinden van de vleugels zorgen ervoor dat een vliegtuig 6,5% minder geluid maakt.
Daarnaast moedigt Schiphol luchtvaartmaatschappijen aan om met stillere vliegtuigen te vliegen door middel van verschillende soorten luchthaventarieven. Hoe stiller het vliegtuig, hoe minder luchtvaartmaatschappijen hoeven te betalen. Verder zijn 99 lawaaiige vliegtuigtypes niet meer welkom op luchthaven Schiphol.
Verminderen grondgeluid
Ook het grondgeluid, zoals het rijden van vliegtuigen over start-, landings- en taxibanen, veroorzaakt geluidsoverlast voor omwonenden. Piloten wordt daarom aangeraden om ’s nachts minder op de motor te remmen en meer met de banden. Verder zijn er bij de Polderbaan geluidsribbels in de vorm van heuvels aangebracht. Deze kaatsen het geluid omhoog, weg van omwonenden. In gebieden waar het grondgeluid het hevigst is, zoals in Vrijschot-Noord, worden woningen extra geïsoleerd om de overlast te beperken. Bron: Minder hinder Schiphol (LVNL & Schiphol), https://minderhinderschiphol.nl.
Nu jij de feiten kent, deel ze en stijg mee naar een stillere toekomst.
(Tekst: Myrthe Meyer / Archieffoto: Erich Westendarp via Pixabay)