Straks een kliko minder in de tuin?

Castricum – Vorige week verscheen in de landelijke pers het bericht dat steeds meer gemeenten ervoor kiezen om restafval en PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) niet langer vooraf te scheiden, maar dat achteraf te laten doen door afvalverwerkers. Daardoor kan er een kliko verdwijnen. In Castricum is daar voorlopig nog geen aanleiding voor.

Door Hans Boot

Volgens de berichtgeving is een van de argumenten voor nascheiding dat te vaak ladingen worden afgekeurd voor recycling. Als oorzaken worden genoemd dat de mensen al dan niet expres fouten maken en inmiddels zo’n dertig procent van de aanbieders restafval en PMD in één bak verzamelt.

De afvalstoffeninzameling is ook in onze gemeente drastisch veranderd nadat in 2019 werd besloten om afval vooraf te laten scheiden door een groot deel van de inwoners. Die kregen daarvoor gratis drie containers aangeboden. De projectregisseur afval en grondstoffen van de gemeente licht toe: ,,Deze bronscheiding geldt alleen voor de laagbouw. In de hoogbouw mag om diverse redenen PMD wel bij het restafval worden gevoegd en vindt er nascheiding plaats. Momenteel is de in Nederland aanwezige capaciteit om PMD na te scheiden niet toereikend om dat toe te passen voor al het PMD in ons land. Daarom wordt er in het algemeen gekozen voor bronscheiding waar dat mogelijk is.”

Goed bezig

Het is niet te verwachten dat in gemeenten met relatief veel laagbouw de bronscheiding snel verdwijnt en daarmee ook n van de kliko’s. Het is nog onbekend wat in dat geval de financiële consequenties zijn. Daarbij komt dat in gemeente Castricum het ‘scheiden aan de bron’ heel nauwkeurig gebeurt.

De projectregisseur laat weten: ,,De huidige aanpak voor afvalinzameling in de gemeente Castricum staat verwoord in het beleidsplan ‘Van Afval naar Grondstof’ uit 2019. De aanpak is in 2023 geëvalueerd en er is een inwonersenquête gehouden. Het beleidsplan geldt in ieder geval tot en met 2025. Tot slot wil ik benadrukken dat onze inwoners goed bezig zijn en aanmerkelijk minder restafval overhouden dan in vergelijkbare gemeenten. De keuze voor bronscheiding blijft echter vooral omdat in onze gemeente de inwoners dat heel keurig doen. In totaal gaat 99 procent goed. Dat is veel efficiënter dan nascheiding en is dan ook de voornaamste reden om het zo te houden.’’ (Archieffoto: Hans Boot)