Shanghai – Nadat Marco de Kort in 1995 naar Uitgeest verhuisde, begon hij op basisschool De Wissel in groep 7. Marco: “Nou ja, groep…we waren met z’n tweeën.” Verder studeerde Marco werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Haarlem. Het ‘nieuwe dorp’ aan de andere kant van het spoor was nog klein en alle jongeren kenden elkaar. Er werd constant gebouwd waardoor het heerlijk spelen was. Op de hoge bergen van afgegraven grond en in de half gebouwde huizen. Marco: “De bouwvakkers zullen niet blij geweest zijn met ons. Er was nog geen tunnel, het spoor was een barrière waardoor we voor lange tijd bijna niemand uit het oude dorp kenden.” Voor zijn werk in Velsen Noord ging hij regelmatig naar het buitenland zoals Oekraïne, Italïe en India.
Het reizen zorgde ervoor dat hij meer wilde zien van de wereld. Hij maakte in 2009 een rondreis door China, zag enorm veel en kwam een Chinese dame uit Shanghai tegen die daar ook op vakantie was. Het klikte, hij hield contact en reisde nog een paar keer op en neer.
Omdat hij nog bij zijn ouders woonde had hij niets te verliezen en overwoog een tijdje in Shanghai te wonen. Vanuit Nederland zocht hij een baan maar toen dat niet lukte, besloot hij de sprong te wagen, regelde visum en ticket en vertrok in augustus 2010. Marco: “Mijn ouders vonden het heel erg dat ik daar heen ging maar hebben nooit geprobeerd mij tegen te houden of op andere gedachten te brengen. Ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik het niet probeerde. Ik had een visum van twaalf weken en pas na tien weken vond ik een baan bij Philips. Op het nippertje dus. Ik had een baan, een appartement en een vriendin maar vlak voor kerst ging de relatie uit en daar zat ik, 9000 kilometer van huis, sprak de taal niet en kende een paar mensen oppervlakkig, niet echt de leukste kerst ooit. Vlak daarna leerde ik, heel cliché, een secretaresse op het werk kennen en nu bijna vijf jaar later, ben ik ruim drie jaar getrouwd met Wu Jiachun (haar Engelse naam is Jessica, de meeste Chinezen kiezen zelf een Engelse naam) en hebben een prachtige dochter Sophie.”
Marco werkt als systeem architect bij Philips en al zijn collega’s zijn Chinees. In het begin was het lastig contact te leggen door de taal maar nu gaat het een stuk makkelijker en heeft hij een goede band met een hoop collega’s waarvan een aantal vrienden zijn geworden. Als Nederlandse gewoonte eet hij ’s ochtends en tussen de middag regelmatig brood maar zijn vrouw kan daar niet aan wennen en begint er ook niet aan. Hij zal nooit wennen aan het egoïstische gedrag van mensen in het verkeer en op straat. Marco: “Het voordringen of afsnijden, niemand geeft een kick behalve ik, waardoor ik weer vreemd word aangekeken. Ook aan het rochelen, van soms best chique geklede vrouwen, kan ik niet wennen. Maar als mijn ouders op bezoek zijn en zich verbazen over volgeladen scooters of vissen die uit een raam hangen, dan trek ik mijn schouders op. Bijzonder is dat de familie hier het hele leven voor elkaar zorgt wat weer een contrast is met het egoïstische gedrag dat je soms ziet.”
Marco spreekt een behoorlijk woordje Chinees al vindt hij dat zelf niet goed genoeg. Tegen zijn dochter spreekt hij Nederlands, met zijn vrouw Engels en zij op haar beurt Chinees tegen hun dochter die dus drie talen oppikt. Chinees koken doet zijn vrouw graag en lekker dus daar waagt hij zich niet aan. Iedere week skypt hij met zijn ouders en whatsappt elke dag wel een paar keer met zijn familie. Per jaar probeert hij twee keer naar Nederland te komen wat niet altijd lukt.
Marco: “Het valt mij op Schiphol al op hoe schoon de lucht is. En de mensen zijn hier heel beleefd, bedanken als je de deur open houdt, dat ben ik niet meer gewend. Chinezen zijn echt de aardigste mensen als ze je kennen, maar op straat is het iedereen voor zichzelf.”
Het plan is om op den duur weer naar Nederland te verhuizen, sowieso voordat Marco’s dochter naar school moet. (Monique Teeling)
Kent u een Uitgeester die de grote stap naar het buitenland heeft gewaagd en zijn of haar verhaal wel wil vertellen aan de inwoners van Uitgeest? Laat het ons weten via kantoor@uitgeestercourant.nl.