Verontreinigd wandelpad afgedekt met toplaag

Castricum – In deze krant van 11 september werd melding gemaakt van de vondst van restafval op het in aanleg zijnde wandelpad in het nieuwe natuurgebied langs de N203. De gemeente gaf toen aan dat het verantwoord was om bedoelde stukjes plastic, metaal en glas te laten liggen en daarop een toplaag aan te brengen. Inmiddels is dit gebeurd. Lokaal Vitaal wacht nog wel op antwoorden op vragen die hierover aan het college zijn gesteld.

Door Hans Boot

Genoemd artikel was voor twee lezers van deze krant aanleiding om te reageren. De eerste was van mening dat de gevonden batterij of stekker moeilijk als ‘fijn puin’ of ‘kleine stukjes metaal’ kunnen worden beschouwd. De tweede briefschrijver vergeleek dit project met de ondergrond van een weg in het buitengebied van Akersloot waar dezelfde constructie was toegepast en vroeg zich af hoe de gemeente zich met droge ogen durft te verschuilen achter een norm die niets te maken heeft met zorg voor de natuur, maar alles met eigenbelang, lees: kosten.

Ondertussen is volgens planning doorgewerkt aan het project, waarvan een woordvoerder van de gemeente het volgende toelichting gaf: ,,Het wandelpad is afgelopen tijd afgewerkt met de definitieve toplaag. De toplaag is een halfverharding Nobre Cál, een fijnkorrelig breekmateriaal dat hiervoor geschikt is. Dit materiaal is afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. Nobre Cál wordt geleverd en verwerkt zonder enige toevoegingen, waardoor het een 100 procent natuurlijk product is. Deze werkzaamheden vormen de laatste fase van het project. Binnenkort gaan we bepalen wanneer de officiële opening is.’’

Vragen Lokaal Vitaal

De gang van zaken rond de aanleg van betreffend wandelpad was voor Lokaal Vitaal aanleiding om hierover vragen te stellen aan het college. De partij deed dat per brief van 5 september en vraagt duidelijkheid over de vervuiling van de onderlaag menggranulaat die is gehanteerd. Wettelijk is de toegestane vervuiling van menggranulaat 1 procent. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hanteren een norm van 0,1 procent vervuiling. Lokaal Vitaal wil weten welke norm er aangehouden is voor dit natuurgebied. Ook wordt gevraagd of er voldoende beheersmaatregelen worden toegepast om eventuele vervuiling van grondwater tegen te gaan. De antwoorden van het college worden begin oktober verwacht. Zodra deze bekend zijn gemaakt, volgt hierover berichtgeving in deze krant.

Op de foto:
Het wandelpad in de huidige staat. (Foto: Hans Boot)