Vitesse 1 begint competitie met gelijkspel op De Puikman

Castricum – Het eerste van Vitesse ’22 is de competitie van dit seizoen begonnen met een 1-1-gelijkspel tegen De Zouaven uit Grootebroek. Het gelijke spel ontstond uiteindelijk door twee penalty’s aan beide kanten. De eerst gegeven pingel werd in de 24e minuut door de Grootebroeker Yunus Bacaksiz feilloos ingeschoten. Na rust knalde Rick Tolsma een door scheidsrechter Jongejan toegekende strafschop hard in en trok daardoor de stand gelijk. Vitesse ’22 kreeg na de thee nog de meeste kansen en gaf achterin bijna niks weg waardoor de gastheren de meeste aanspraak op een overwinning konden maken.

,,Hij stond zowat een meter voor me toen hij zich liet vallen”, aldus Vitesse ’22-verdediger Michael Stenvers over de aan Zouaven toegekende strafschop in de eerste helft. Scheidsrechter Jongejan zag het anders. Achter komen tegen De Zouaven was en is altijd moeilijk te herstellen. Stenvers was na de wedstrijd nog steeds furieus. Maar tegelijk: ,,Wel slim gevallen van die Grootebroeker.’’ Vitesse ’22 kwam maar langzaam in zijn spel in het eerste bedrijf. De hitte zou daar debet aan kunnen zijn of de lange blessurelijst van spelers, maar het leek alsof de formatie van Ton Pronk nog niet helemaal op elkaar was ingespeeld. Na zo’n acht minuten voetballen wel een goede combinatie tussen Martijn Kuijs en Mees Oosterman, maar eerstgenoemde kwam niet verder dan een schampschot dat over ging.

Strafschop

De eerste tien minuten dus matig combinatievoetbal van de blauwhemden, maar daarna begon Vitesse ’22 beter te voetballen. De Zouaven loerde op de counter en na hernieuwd balverlies van de thuisclub belandden ze combinerend rap aan de overkant, niet ver van het doel van keeper Davy de Back. Doordat bij Vitesse ’22 teveel spelers voor de bal stonden kon Zouaven zich snel tot voor het doel van keeper De Back counteren en werden ze gevaarlijk binnen de beruchte lijnen met als resultaat de hierboven genoemde omstreden strafschop. Yunus Bacaksiz pakte het cadeautje namens Zouaven gretig uit: 1-0 .

In de 28e minuut een grote kans voor Vitesse ’22 om gelijk te maken. Na een goed genomen corner kopte aanvoerder Milo Cremers bijna de 1-1 binnen, maar hun keeper pareerde. De bal kwam alsnog voor de voeten van Cremers, die kiezelhard uithaalde maar weer werkte Patrick Schooneman de bal over het doel. Dat had de 1-1 kunnen zijn! In tweede helft had Vitesse ’22 de betere kansen en achterin gaf de achterhoede bijna niets weg. De ploeg van trainer Coto leek sowieso vaker voor een counterend concept te kiezen. Dat maakte de ploeg uit Grootebroek gevaarlijk. Ze combineerde dan tot ver op de helft van Vitesse ’22 maar strandde uiteindelijk veelal in de achterhoede van Vitesse ’22.

Hardhandig onderuitgehaald

In de 53e minuut een strafschop voor de thuisploeg. Rens Knol werd binnen de beruchte lijnen hardhandig onderuitgehaald. Vitesse ’22-aanvaller Rick Tolsma schoot de penalty onberispelijk binnen. Zijn eerste treffer in competitieverband en hopelijk scoort hij er dit seizoen nog veel meer. Tolsma kende na een zwakke eerste helft een sterke fase in de tweede (onder andere vanaf de 77e minuut) en slalomde gemakkelijk langs de verdedigers van De Zouaven. Er ontstonden ook verschillende kansen voor Vitesse ’22 en een afstandsschot van middenvelder Rens Knol werd door keeper Patrick Schoonebeek nog net tot corner verwerkt. Vitesse ’22 had op grond van de betere tweede helft misschien wel de drie punten verdiend maar dan moet ook op de juiste momenten zo’n tegenstander gekild worden.

Vitesse ’22-middenvelder Martijn Kuijs: ,,Er is nog genoeg werk aan de winkel. Ik vond ons zeker de tweede helft de betere ploeg. We hadden deze eerste wedstrijd kunnen winnen.’’ De volgende competitiewedstrijd is op zaterdag 28 september uit tegen ZOB uit Zuidoostbeemster. Aanvang: 14.30 uur. (Foto: Vitesse ’22)