Vitesse nu alleen op derde plaats na winst op Velsen: 2-1

Castricum – De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar uitkwamen, was in het seizoen 2014-2015. Alhoewel de balans van de 38 onderlinge duels licht in het voordeel is van Vitesse, speelde de ploeg uit de gelijknamige plaats de seizoenen daarna één of twee klassen hoger dan Vitesse. Maar door het verdwijnen van de hoofdklasse betekende de degradatie uit de 4e divisie meteen een terugkeer naar de 1e klasse. Het geringe krachtsverschil tussen beide ploegen bleek ook uit de ranglijst: ze deelden samen de 3e en 4e plaats met elk 11 punten uit zes duels. Deze nieuwe confrontatie bleef het ook spannend tot het laatste fluitsignaal, maar het was weer Vitesse dat aan het langste eind trok.

Rik Beentjes scoort twee keer

Gedurende de hele eerste helft had Velsen weliswaar een licht veldoverwicht en kreeg heel wat corners te nemen, maar al met al leverde dat niet of nauwelijks uitgespeelde mogelijkheden op. Verdedigend liet Velsen echter diverse keren flinke steken vallen, waar met name de snelle Rik Beentjes op de rechterflank volop kon profiteren van de hem gegeven ruimte. Na zo’n kwartier spelen bracht een simpele dieptepass uit het middenveld hem vrij voor keeper Flecken. Die wist de inzet in eerste instantie nog te stoppen, maar in de rebound zorgde Rik Beentjes alsnog voor een voorspong voor de thuisploeg.

Het balbezit was dus vooral voor Velsen, maar Vitesse bleef met counters duidelijk gevaarlijker. In de 38e minuut was Milo Cremers dicht de 2-0 maar zijn kopbal uit een corner van rechts kon door een verdediger nog net van de doellijn worden gekopt. Vlak voor rust was het echter alsnog raak. Dit keer was het Max Lodewijks die op links doorbrak en de achterlijn haalde. Vanaf de cornervlag volgde een lepe hoge voorzet die Rik Beentjes vanaf rand strafschopgebied ineens op zijn linkerschoen (!) nam en technisch perfect binnenschoot. Een prachtig doelpunt op een prima moment dus!

Keerpunt

In de rust zal trainer Adri Looijen van Velsen zijn manschappen wel flink toegesproken hebben, want zijn mannen speelden een stuk feller dan voor rust. Maar toch bleef het spelbeeld de eerste twintig minuten zo’n beetje hetzelfde: Velsen meer aan de bal maar Vitesse gevaarlijker met uitvallen. Toen volgde het keerpunt in het duel. Een hoge scherpe voorzet na een aanval over rechts werd door de iets voor zijn doel staande keeper Davy de Back verkeerd met de vlakke hand geraakt en belandde daardoor in het doel: 2-1. Vitesse was toen zelfs verdedigend even de organisatie kwijt en mocht blij zijn dat nog geen minuut later een grote kans op de 2-2 gemist werd. Velsen voelde dat er meer in zat en bleef sterk aandringen. Voetballend kwam Vitesse er niet of nauwelijks meer aan te pas, mede omdat Rik Beentjes en Max Lodewijks geblesseerd waren uitgevallen.

Schrikken voor het thuispubliek

Naarmate de tijd vorderde werden de ballen steeds meer hoog voor de pot gegooid richting hun boomlange spits. Maar vooral het centrale duo met Jasper Rutgers en Milo Cremers heerste in de lucht en gaf geen krimp. Toch leek het duel beslist te gaan worden door een counter toen Mika Miettinen de diepte in werd gestuurd en de ver uitgelopen keeper Flecken wilde verschalken. Die leek daarbij een overtreding te maken, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Pas in de 87e minuut was het echt schrikken voor het thuispubliek toen de spits van Velsen eindelijk wel een keer met een hoge voorzet kon worden bereikt, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Door de lange blessuretijd was nog daarna nog wel een tijdje billenknijpen, maar net als vorige week zondag in Hillegom gaf Vitesse de winst vooral door hard werken niet meer uit handen!

Rik Beentjes speelde een prima wedstrijd en scoorde de twee doelpunten voor Vitesse ’22. (Foto: aangeleverd)