De Nederlandse stranden zijn in de afgelopen weken schoongemaakt door een grote groep vrijwilligers. Het was de zevende keer dat Stichting De Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour, organiseerde. De deelnemende vrijwilligers wandelen van de ene kustplaats naar de andere en verzamelen ondertussen al het afval dat ze tegenkomen. Vorige week dinsdag waren de stranden bij Castricum, Heemskerk en Wijk aan Zee aan de beurt.
Castricum – Rond 10.00 uur verzamelden de deelnemers zich in paviljoen Zeezicht op het strand bij Castricum. Het waren er bijna 150, afkomstig uit verschillende regio’s. Onder hen ook een groep werknemers van uitzendorganisatie Randstad. Twaalf collega’s, werkzaam voor de afdeling e-commerce, koos het schoonmaken van het strand als gezamenlijke vrijwilligersklus. ,,We mogen van Randstad elk jaar acht uur vrijwilligerswerk doen binnen werktijd’’, legt Wesley Connor uit. Waarom is de keus juist op de Boskalis Beach Cleanup Tour gevallen? ,,Iedereen geniet van het strand, maar dan moet het wel schoon zijn, anders lig je straks tussen de rommel. Dit is iets wat heel dichtbij ons staat, daarom hebben we hiervoor gekozen.’’ Zelf woont Wesley in Utrecht, maar ook collega’s uit onder meer Oldenzaal en Eindhoven zijn deze ochtend al vroeg vertrokken om erbij te kunnen zijn.
Ergernis
Een paar tafeltjes verderop zitten Bep Huisman en Marian Stam aan de koffie. Ze wonen in Zaandijk en houden daar ook hun eigen woonomgeving structureel schoon. ,,Elke donderdagochtend ruimen we twee uur lang zwerfvuil op. Verder gaan we eens in de maand op een zaterdagochtend mee met een groep om op een steeds wisselende locatie in Zaanstad op te ruimen.’’ Allebei ergeren ze zich eraan dat mensen vaak rommel achterlaten in de openbare ruimte. ,,Wij zijn zo idioot om het dan op te ruimen.’’ Gewapend met een prikstok en een ring voor de afvalzak (,,Anders waait de zak steeds dicht’’) nemen ze dit keer deel aan de etappe op het strand van Castricum naar Wijk aan Zee. ,,We gaan straks met de bus weer terug naar hier om de auto op te halen.’’
Het is ongeveer 10.45 uur als Tako Popma de aanwezigen namens Stichting De Noordzee welkom heet. Hij legt uit dat al het verzamelde afval bij de organisatie moet worden ingeleverd, zodat het gewogen kan worden. Ook geeft hij aan dat er extra aandacht is voor ballonnen, vorig jaar werden in een week tijd maar liefst vijfduizend ballonnen gevonden op het strand. ,,Het is nu een jaar later en meer dan de helft van de gemeenten in Nederland heeft het oplaten van ballonnen in de ban gedaan.’’ De organisatie hoopt om ook de resterende gemeenten over de streep te kunnen trekken om dit te doen. Verder wordt dit jaar ook goed gelet op gebruiksvoorwerpen als rietjes en plastic vorken en messen. Popma vertelt de aanwezigen dat deze plastic gebruiksvoorwerpen over drie jaar verboden worden om het milieu te sparen.
Meer plastic dan vis
Ook wethouder Paul Slettenhaar is zich goed bewust van de noodzaak van dergelijke maatregelen. ,,Als we niet uitkijken, zit er straks meer plastic in de zee dan vis’’, merkt hij op. De wethouder geeft vervolgens het startsein voor de schoonmaakactie en wenst alle deelnemers succes. Zelf laat hij zich op het strand in een tuigje hijsen, om te ervaren hoe het is om een kleine slee voort te trekken, waarop het verzamelde afval kan worden vervoerd. Dat afval wordt overigens door de gemeente Castricum afgevoerd en verwerkt, bovendien levert de gemeente ook een financiële bijdrage aan Stichting De Noordzee. In twee weken tijd werd langs de hele Noordzeekust 10.991 kilo afval opgeruimd, vorig jaar was dat 11.163 kilo. Opvallend was volgens de organisatie dat de hoeveelheid afval in Zeeland twee maal zo hoog was als vorig jaar. (Bos Media Services)