Castricum – Kunst in de openbare ruimte? Iedereen heeft er wel een mening over. Wat voor de één een prachtig kunstwerk is, wordt door de ander soms sterk bekritiseerd. In de gemeente Castricum staan heel wat beelden om te bewonderen. De werkgroep Castricum op de Kaart van Oud Castricum heeft ze opgenomen in een tweetal wandelroutes: Castricum in Beelden. De eerste wandelroute werd vorige week gepresenteerd.
Door Raimond Bos
Hoeveel beelden de gemeente Castricum telt? Het zijn er behoorlijk wat! De eerste wandelroute voert de deelnemers langs veertien beelden, die zich allemaal min of meer in en rond het centrumgebied van Castricum bevinden. Later zal een tweede route worden gepresenteerd, die nog eens tweeëntwintig beelden aandoet. Doublures zitten daar niet bij. Maar wat vertellen die beelden ons? Wat heeft de maker ermee beoogd? Ter gelegenheid waarvan werden ze gemaakt? En hoe interpreteren de passanten de kunstwerken?
Met deze vragen als vertrekpunt bedacht de werkgroep een route die ondersteund wordt door korte video’s waarin diverse presentatoren uitleg over de beelden geven. Het zijn mensen van alle leeftijden, die vanuit het eigen netwerk van de werkgroep afkomstig zijn. Mensen die bereid waren om iets te vertellen over de achtergronden van een bepaald beeld. Veel van die beelden zien we dagelijks als we er langslopen, maar wat weten we er eigenlijk van? Door de verhalen te beluisteren, komen de beelden als het waren tot leven.
App
Rino Zonneveld, bestuurslid bij Oud Castricum en één van de initiatiefnemers van het project Castricum in Beelden, ontdekte zelf tijdens een vakantie in Kroatië de app izi.TRAVEL en kwam tot de conclusie dat deze app zich uitstekend leent voor dit project. Wereldwijd zijn inmiddels al vijftien audiotours aan het systeem gekoppeld. De app is ontwikkeld om de verhalen achter bijzondere gebouwen, kunstwerken en locaties te kunnen vertellen. In Castricum gaat men een stap verder, door zelfs video’s in de route te verwerken. Met behulp van een QR-code kun je direct naar de betreffende route in de app izi.TRAVEL gaan. Je ziet dan ook meteen al de bijbehorende video’s staan. Deze video’s worden afgespeeld vanuit YouTube. Heb je de app geïnstalleerd? Dan kun je de wandelroute volgen op basis van de kaart die door de app gegenereerd wordt.
Persoonlijk
De beleving van een kunstwerk is voor iedereen anders. Dat blijkt al snel wanneer we de route volgen en de diverse commentaren beluisteren. Zo zegt Eline Beentjes over het beeld ‘Hurkende vrouw’ van Felix van Kalmthout (Dorpsstraat, tegenover de hervormde kerk): ,,Voor mij heeft dit beeld een sterke associatie met je klein maken, van perspectief veranderen, kijken naar iets wat je bezighoudt.’’ De zussen Solana en Latisha di Mattia hebben zich verdiept in het keramiekplastiek van Jan Snoeck dat bij zwembad De Witte Brug staat. Buurtbewoners hebben het smalend de bijnaam ‘De piemel en de tiet’ gegeven, maar: ,,Zelf zie ik er niet echt een piemel in, maar meer een oog’’, zegt Latisha. Ook het plastiek van Otto Heuvelink spreekt tot de verbeelding van velen. ,,Sommige mensen noemen het beeld ‘De zwanenpoot’, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw interpretatie’’, zegt Wilma Ploegaert in het bijbehorende filmpje.
Thuisblijvers
Ook als iemand niet in staat is om zelf de wandelroute te lopen (of fietsen), kunnen de filmpjes online bekeken worden. Ze staan op het kanaal ‘Oud Castricum’ op YouTube onder ‘Castricum in Beelden’ en kunnen daar, los van de app, rechtstreeks getoond worden. Veel leuker is het natuurlijk om er wat tijd voor uit te trekken en bij goed weer de wandelroute te volgen. Ter promotie is een aantal brochures gedrukt met daarin de QR-code naar de app. Wethouder Ron de Haan nam vorige week dinsdag het eerste exemplaar hiervan in ontvangst.
De wethouder gaf aan dat er sinds 2009 niet veel beelden meer bijgekomen zijn in Castricum, maar toch wist hij er moeiteloos drie op te noemen die nog ontbreken in de nu gepubliceerde wandelroute. Het zijn de vorig jaar vervaardigde mozaïekbank tegenover het station met de coronacrisis als thema, het schelpenvissersbeeld in Bakkum en een kunstwerk van de zes jaar geleden overleden Otto Heuvelink, dat vanuit particulier bezit beschikbaar komt en mogelijk een plek zal krijgen in het gemeentehuis. Veel beelden, die nu in de wandelroute opgenomen zijn, werden volgens de wethouder ooit vervaardigd als contraprestatie van de betreffende kunstenaars. De gemeente Castricum heeft het project van de werkgroep Castricum op de Kaart financieel ondersteund.
Op de foto:
Van links naar rechts: Henk Waal (samensteller wandelroute), Rino Zonneveld (werkgroep Castricum op de Kaart), Karin Cijsouw (fotografe), John Hommes (voorzitter werkgroep Oud Castricum) en Ron de Haan (wethouder kunst en cultuur). (Foto: Bos Media Services)