Week tegen Kindermishandeling start vandaag

Regio – Van maandag 20 november t/m zondag 26 november 2023 vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Het thema van deze editie is ‘Deel je zorgen. Je staat er niet alleen voor’. Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit circa drie procent van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

De Week tegen Kindermishandeling wordt mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met Movisie, het Nederlands Jeugd instituut (NJi), Veilig Thuis, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Raad voor de Kinderbescherming. Veilig Thuis Noord-Holland-Noord organiseert in het kader van deze week een minisymposium op 28 november in Schagen voor professionals.

Oproep aan professionals: ‘Deel je zorgen. Je staat er niet alleen voor’

Het herkennen van signalen van kindermishandeling roept vaak onderbuikgevoelens en twijfels op. Als je met kinderen of jongeren werkt, herken je wellicht deze situatie . Maar wat doe je dan? Het is belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat. Bespreek je zorgen met een collega of een deskundige, want dit kan helpen om een situatie beter te duiden.

Over de Week tegen Kindermishandeling

In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat je kunt doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. En toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat we het er allemaal over eens zijn dat elk kind recht heeft op een veilig thuis.

Minisymposium

Op dinsdag 28 november organiseert Veilig Thuis Noord-Holland-Noord een minisymposium (in Schagen) speciaal voor professionals werkzaam in de (geestelijke) gezondheidszorg, het onderwijs, maatschappelijk werk, rechtshandhaving of een ander relevant vakgebied. Hun betrokkenheid en expertise zijn belangrijk, want samen hebben ze een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van alle kinderen te vergroten. Dit regionale symposium vraagt niet alleen aandacht voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat je kunt doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Aanmelden voor het symposium is niet meer mogelijk.

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. In Nederland zijn er 26 regionale Veilig Thuis organisaties. Iedereen kan hier terecht voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis, ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. www.veiligthuisnhn.nl | 0800 2000 (gratis) | 088 0100502 (lokaal tarief). Meer weten? Stuur een bericht naar weektegenkindermishandeling2023@emma.nl of kijk op www.weektegenkindermishandeling.nl voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)