De tijd is weer aangebroken dat scholieren zich gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Wij vroegen jongeren in Uitgeest naar hun keus en motivatie.
Naam: Dianne Martens
Leeftijd: 16 jaar
Vooropleiding: Clusius College Castricum, vmbo TL
Nu: Horizon College Alkmaar, mbo verpleegkunde niveau 4
Duur: 3 tot 4 jaar
Het leek logisch dat Dianne, door haar vooropleiding aan het Clusius College, iets met dieren zou gaan doen en aanvankelijk zat dat ook in de planning maar doordat zij zelf regelmatig het ziekenhuis bezocht, veranderde haar idee en koos zij voor verpleegkunde. Als Mbo-Verpleegkundige ben je actief op het gebied van zorg, welzijn en wonen en kun je werken in verschillende beroepspraktijken, zoals een ziekenhuis, een verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.
Dianne: “Ik koos dit ook wel omdat mijn moeder in de zorg werkt. Eerst wilde ik kinderverpleegkundige worden maar dat heb ik alweer gewijzigd.”
Van middelbare school naar beroepsopleiding was behoorlijk omschakelen. Hoewel Dianne de opleiding erg leuk vindt, moest zij wennen aan het feit alles zelf te moeten regelen, maar de docenten leggen alles goed uit en zijn zeker in het eerste jaar niet te beroerd om te helpen.
Er zijn nieuwe vakken als burgerschap, een soort maatschappijleer, verpleegkunde, ziekteleer, voeding en anatomie. Dianne: “Anatomie vind ik moeilijk en moet je echt stampen. Binnenkort hebben we een toets over het hele boek, daar kan je beter maar meteen aan beginnen. Ik merk wel dat ik op deze opleiding serieuzer met studeren bezig ben.”
Leuk vindt ze de praktijklokalen waar bedden staan en waar geoefend wordt met klasgenoten. In haar klas zitten vier jongens en zo’n twintig meisjes waarmee zij tussendoor gezellig in de grote aula verblijft. Minder leuk vindt ze de vakken als Nederlands en rekenen maar die horen er nou eenmaal bij.
Omdat haar vader in Alkmaar werkt, reist zij vaak met hem op en gaat terug met de bus die er ongeveer veertig minuten over doet.
Dianne doet de Beroepsopleidende leerweg (BOL). Dat betekent dat zij sinds januari twee dagen in de week in Woonzorgcentrum De Cameren in Limmen werkt en daarnaast drie dagen naar school gaat.
De stage wordt in het eerste jaar door school geregeld waarbij zij rekening proberen te houden met reistijd.
Dianne: “ik heb een leuke en leerzame stage waarbij je merkt dat het in de praktijk soms toch weer anders is.
Op de vraag wat zij in de toekomst wil gaan doen zegt zij: “Ik heb deze studie gekozen omdat het zo breed is en het is prettig dat ik nog vier jaar heb om erover na te denken. Momenteel lijkt het mij interessant om verpleegkundige in de psychiatrie te worden. De verhalen achter de mens, waarom zij zich op een bepaalde manier gedragen en hoe dat proces gaat, boeien mij.
Monique Teeling