,,In onze gemeente komen voorzieningen steeds meer onder druk te staan. En dan heb ik het over onder andere accommodaties, wegen, en het groen. Het Rijk legt steeds meer taken bij de gemeenten neer en aan de andere kant worden we te midden van alle bezuinigingen gekort. Bij ons is de rek er echt uit”, aldus Hilbrand Klijnstra. De wethouder Financiën van de gemeente Castricum staat niet alleen. Collega-wethouders uit het hele land zien dezelfde problemen in hun gemeente. Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst van bijna 70 wethouders Financiën in Gouda. De conclusie van Klijnstra na afloop: ,,Het is tijd voor een gezamenlijk tegengeluid richting Den Haag.”
De wethouders Financiën dragen een grote verantwoordelijkheid voor de gemeentelijke begrotingen: het gaat immers om het geld van onze inwoners. Het Rijk heeft vele taken en daarmee verantwoordelijkheden naar gemeenten overgedragen, zoals de zorgtaken. Door de vele kortingen vanuit het Rijk ervaren de wethouders dat steeds moeilijker wordt om aan deze verantwoordelijkheid invulling te geven.
De gemeentelijke inkomsten komen grotendeels uit Den Haag en deze zijn in toenemende mate aan flinke en onvoorspelbare schommelingen onderhevig. De wethouders maken zich grote zorgen over deze ongewenste ontwikkeling. “De grilligheid kan ertoe leiden dat wij straks geen geld meer hebben voor het ophogen van straten, om maar een voorbeeld te noemen. Het maakt gezond financieel management gericht op de toekomst zo goed als onmogelijk. Daarnaast hebben we door de crisis geen financiële buffers kunnen opbouwen. Die hadden we nu goed kunnen gebruiken”, aldus de wethouder.
Gemeenten hebben tijdens de crisis vrijwillig afgezien van de middelen waar ze formeel recht op hadden. De verwachting was dat de rijksoverheid nu op haar beurt haar verantwoordelijkheid zou nemen richting gemeenten. Zeker nu gemeenten al met grote opgaven worden geconfronteerd, zoals op het gebied van decentralisaties en de landelijk afgesproken kortingen op het gemeentefonds. Gemeenten staan echter voor een forse korting. “En daar moet wat aan gebeuren, in het belang van onze inwoners”.
Gemeenten voeren al sinds een aantal jaren zware bezuinigingsprogramma’s door. Daar zitten gemeenten nog midden in. Het steekt dan dat Den Haag tijdens het jaar extra kortingen in de gemeentelijke budgetten oplegt. Of geld zomaar wegtrekt voor nieuwe bezuinigingen of andere doelen. ,,Het vet is inmiddels volledig van de botten. ‘Gemakkelijke’ bezuinigen zijn niet meer mogelijk.” De wethouders werken nu aan een gezamenlijk manifest dat in september overhandigd wordt aan minister Deijsselbloem van Financiën.