PARTNERBIJDRAGE
Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. De gemeente Castricum heeft als ambitie om in 2040 al een klimaatneutrale gemeente te zijn. Aardgas gaat dus langzamerhand uit de woningen verdwijnen. Er zijn genoeg maatregelen die woningeigenaren kunnen treffen om de woning voor te bereiden op aardgasvrij wonen.
Controleer en verbeter de isolatie
Allereerst is het belangrijk om de woning goed te isoleren. Als een woning goed geïsoleerd is, dan hoeft er minder gestookt te worden. Daarnaast is goede isolatie ook noodzakelijk als de woning in de toekomst verwarmd gaat worden met een warmtepomp. Een goed geïsoleerde woning is ook gunstig voor de portemonnee van de bewoners. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Vooral met dakisolatie kunnen woningeigenaren enorm veel energie en geld besparen.
Duurzaam verwarmen
Zodra de woning goed is geïsoleerd, kunnen de bewoners verder met het aardgasvrij maken van de woning. Een duurzame verwarmingsinstallatie is de tweede stap. Dat kan door de huidige CR- of VR-verwarmingsketel te vervangen door een energiezuinige HR-ketel. Hiermee bespaart men tot ruim 30 procent op de gasrekening. Daarnaast worden er ook wijken aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Het is op dit moment nog niet bekend of Castricum hier op aangesloten wordt. Daarnaast kunnen bewoners er ook voor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen. Een volledig elektrische warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen als zij investeren in een warmtepomp. Bij het gebruik van een warmtepomp gaat het gasverbruik omhoog en het stroomverbruik omlaag. Het is verstandig om elk jaar door middel van energie vergelijken te onderzoeken welke aanbieder het goedkoopst is.
Verbeter de ventilatie
Een goede ventilatie is heel belangrijk voor de gezondheid. Het zorgt voor meer zuurstof en een zuivere lucht in de woning. Bovendien besparen woningeigenaren ook nog eens energie met een goede ventilatie. Zeker bij huizen die voor 1975 zijn gebouwd, kan mechanische ventilatie uitkomst bieden. Oude huizen beschikken meestal alleen over een natuurlijke ventilatie via ramen en roosters. Ook kunnen bewoners energie besparen met een vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning.
Zonnepanelen
Naast het aardgasvrij maken van de woning, kunnen bewoners hun woning ook energiezuinig maken. Dat kan door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Panelen worden steeds goedkoper. Hierdoor ligt de terugverdientijd op gemiddeld zeven tot tien jaar. Daarna kunnen de bewoners nog heel veel jaren genieten van gratis stroom. Particulieren kunnen ook de 21 procent btw over de aanleg en aanschaf van de zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst.